7 oct. 2010

Monsanto - Crima alimentelor modificate genetic

"Şi m-am uitat şi iată un cal alb: iar cel care şedea pe el, se numea Moartea...şi Monsanto îl urma !"
Cu această parafrază a Apocalipsei Sfântului Ioan începe acest mini documentar, pe care l-am postat pe blog, consacrat uneia dintre cele mai contestate corporaţii, Monsanto, despre care am vorbit tangenţial,  cândva, şi vă promisesem că îi voi dedica un articol special. 

Subiectul, fireşte, nu este nou, numeroase documentare - care dezvăluie practicile malefice ale acestui conglomerat - fiindu-i dedicate, în timp. Parte din ele, le puteţi urmări, traduse, pe blogul Ieşirea din Matrix. 

Din păcate, subiectul Monsanto rămâne de actualitate şi nu peste mări şi oceane, ci aici, în România. Administratorul unei societăţi agricole din jud. Botoşani s-a trezit, zilele trecute, cu 300 ha de soia modificată genetic, marca Monsanto, deşi cumpărase sămânţa de la distribuitori autorizaţi, care l-au asigurat de contrariu. Dacă se va confirma că este vorba de soia MG1, administratorul riscă o amendă între 50.000 şi 80.000 de lei.

Culturile de soia modificate genetic au fost interzise în România, în 2007, când ne-am aliniat politicii agricole a UE. Dar stupiditatea politicienilor noştri este atotcuprinzătoare: importurile nu au fost interzise. Un studiu recent, efectuat în Rusia, pe cobai, a evidenţiat alterări masive ale organelor (ficat, rinichi, testicule), schimbări la nivel celular şi scăderi în greutate, în urma consumului de soia modificată genetic.

În 2002, Monsanto a înaintat guvernului canadian un proiect care prevedea cultivarea în masă a grâului modificat genetic Roundup Ready, fapt care a dus la declanşarea unor puternice proteste din partea producătorilor agricoli, a consumatorilor şi organizaţiilor societăţii civile. În data de 12 mai 2004 Consiliul Canadienilor a reuşit să blocheze această iniţiativă.

Una dintre principalele găselniţe ale Monsanto este erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, care a fost comercializat începând cu 1974. Plantele modificate genetic de Monsanto sunt rezistente la acest erbicid, generând astfel un monopol, prin iniţierea unui cerc vicios. În anii '80, Enviromental Protection Agency descoperea că laboratorul IBT (Industrial Bio Test Lab) falsificase 30 de teste despre efectele nefaste ale glifosatului, declarat inofensiv de Monsanto. Explicaţia falsului ? Foarte simplă. Directorul IBT, Paul Wright, fusese angajat al Monsanto, ca toxicolog. A fost condamnat pentru fraudă, dar asta nu a împiedicat corporaţia să continue campania de reclamă mincinoasă făcută erbicidului. În 1991 laboratorul Craven a fost, de asemenea, acuzat de falsificarea unor studii ce evaluau reziduurile Roundup în cartofi, prune, struguri şi în apele freatice. Tribunalul Suprem New York interzicea în 1996 reclama mincinoasă a produsului, declarat ca fiind biodegradabil şi inofensiv pentru mediu, amendând însă corporaţia cu o sumă ridicolă : 75.000 $. 

Studii ştiinţifice arată că în apele din Bretagne (în vestul Franţei) 95 % din eşantioane au o concentraţie de glifosat de 34 de ori mai mare decât limita legală, sediul din Franţa al corporaţiei fiind amendat cu 15.000 E în 2007, din acest motiv. Monsanto România continuă însă să declare mincinos pe propriul site: "Aplicăm inovaţie şi tehnologie în lume, producem mai mult, în timp ce conservăm mai mult. Noi îi ajutăm pe fermieri să obţină recolte din ce în ce mai mari, să producă alimente şi furaje mai sănătoase şi în acelaşi timp reducem impactul agriculturii asupra mediului înconjurător."

Unul dintre argumentele forte ale concernului, susţinut de un lobby fanatic al multor politicieni americani, este lupta pentru eradicarea foametei mondiale. Sprijinul politicienilor americani, printre ei numărându-se şi toţi preşedinţii SUA de la Ronald Reagan până la George W. Bush, este uşor explicabil: fonduri uriaşe au fost virate politicienilor, de către Monsanto, în timpul campaniilor electorale şi nu numai. De asemenea, mulţi politicieni au fost angajaţii firmei înainte de cariera politică, sau au devenit angajaţii ei la final de mandat. Un exemplu celebru este cel al lui Micky Kantor, Secretar de stat pentru comerţ al preşedintelui Clinton, care era simultan şi avocat al concernului. La noi ministrul PDL al agriculturii, Valeriu Tabără este un susţinător înfocat al culturilor modificate genetic. Care i-or fi de fapt interesele ? În mod cert nu coincid cu ale noastre !

Mecanismul, însuşi, al alterării genetice, pare grotesc: folosirea de viruşi şi bacterii (gen Escherichia Coli), declarate de asemenea inofensive, pentru a penetra membrana celulară. Monsanto "fabrică" plante programate genetic să moară după un an, pentru a obliga astfel producătorii să cumpere continuu seminţe modificate genetic. Declarativ, aceste plante nu-şi pot hibrida suratele naturale. Oare ?! La dispariţia câtor specii de plante naturale vom asista, dacă practicile monstruoase ale concernului nu vor fi stopate ?

SCURT ISTORIC MONSANTO

1. Compania a fost înfiinţată în 1901 de un veteran al industriei farmaceutice, John Francis Queeny. Numele companiei a fost dat însă de socrul acestuia, Emmanuel Mendes de Monsanto, un bogat portorican, patron al unor fabrici de zahăr.

Primul produs fabricat: zaharina, înscrisă în 1996 în SUA, pe lista produselor cancerigene, interzisă în Canada, dar larg acceptată în România. Monsanto a introdus zaharina, vanilina şi cafeina în compoziţia Coca-Cola, devenind unul dintre principalii furnizori ai companiei producătoare de toxine chimice, atent îmbuteliate.

2. 1919 - intră pe piaţa europeană, în parteneriat cu Graesser's Chemical Works. Produceau vanilină, acid salicilic şi cauciuc.

3. 1940 - devine unul dintre liderii producţiei de mase plastice, polistiren şi fibre sintetice. În aceeaşi decadă începe producţia de aspartam (alt îndulcitor, la fel de dăunător ca şi zaharina), DDT, Agent Orange (dioxina), PCB (un compus organic cu structură chimică şi toxicitate similară dioxinei) şi BST (hormon bovin de creştere - atenţie la obligativitatea folosirii lui impusă de Codex Alimentarius).

DDT a fost interzis de Congresul SUA în 1972, din cauza efectelor secundare. Despre celelalte invenţii  "benefice" Monsanto, de mai sus, cred că aţi auzit destule.

4. 1954 - se formează Mobay, din parteneriatul Monsanto-Bayer, pentru producţia de spumă poliuretanică. 

Pentru cei care cunosc Bayer doar ca pe onorabila firmă ce fabrică aspirină, precizez: Bayer, împreună cu alt concern inocent BASF şi cu Hoechst, au fost principalii acţionari ai monstruozităţii numită I.G.Farben, concern condamnat de Tribunalul de la Nuremberg pentru crime de război, în special pentru producţia de "aerosoli" pentru lagărele de concentrare naziste, sub numele de Zyklon B.

5. 1968 - devine prima companie care produce în masă LED-uri.

6. 1982 - devine prima companie care începe producerea de plante modificate genetic.

7. 1997 - 2002 - prin multiple fuziuni şi achiziţii face tranziţia de la chimie la biotehnologie.

8. 2004 - 2005 - demarează o serie de procese contra fermierilor canadieni, pentru încălcarea patentelor deţinute de Monsanto pentru patru plante.

9. 2005 - declară patentarea unei specii de porc şi proprietatea exclusivă asupra oricărui porc crescut printr-o tehnică similară.

10. 2006 - Public Patent Foundation atacă cele patru patente deţinute de Monsanto la United States Patent and Trademark Office. Procedura este în curs.


Vizionare plăcută !


Monsanto ... link2

7 comentarii:

  1. Din cate stiu eu nici in romania nu mai este permisa utilizarea DDT-ului de ani buni. "din anul 2004 prin „Convenția de la Stockholm” s-a interzis folosirea lui pe tot globul " (wikipedia)

    Si ca un paradox: "Efectul său insecticid a fost observat în anul 1939 de elvețianul „Paul Hermann Müller” care primește pentru această descoperire în anul 1948 premiul Nobel în medicină" (wikipedia)

    Ramai fara cuvinte ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Era vorba de continuitatea temporala a implicarii Monsanto in producerea si comercializarea de substante extrem de nocive. Reclama mincinoasa si promovarea prin distinctii masonice a celor implicati sunt metode principale de manipulare a opiniei publice.

    RăspundețiȘtergere
  3. de om depinde totul...............si bolile vin de la alimente,........e cutremurator,

    RăspundețiȘtergere
  4. dar omul treb sa faca ceva.......nu putem sa nu luam atitudine......ceea ce descopera omul, e ucigator pt miliarde de suflete nevinovate , de ce?pt ca asa e in firea omului,nu e de ajuns, treb sa exploreze pana cand aduce si moartea, lent, sigur........NU ALIMENTELOR MODIFICATE GENETIC

    RăspundețiȘtergere
  5. e bine ca oamenii sa se trezeasaca si impreuna, toti sa ne opunem acestor metode total distrugatoare pentru organismul uman. doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  6. ce draguti sint astia de la monsanto romania.Am intrat pe saitu lor si e asa cuminte..si verde....numa un loc unde sa iti spui parerea le lipseste.parerea in vazu tuturor, ca asa ai acolo numere de robotei corporatisti cu gramada.As fi vrut sa le zic una de dulce da mai pas ca e altu protocolu de exprimare a opiniilor in cazu saiturilor de genu.

    RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !