10 mar. 2015

Nassim Haramein - Universul conectat

„Unui fractal infinit, aflat în rotaţie, cum îi defineşti centrul ? Orice punct este centrul său. Tu eşti centrul universului, tu eşti cel care observi universul din propriul tău centru. Oriunde ai alege un punct de observaţie într-un fractal, acel punct devine centrul din care tu observi universul. Acel punct devine nemişcare. De ce nemişcare? Fiindcă în acel punct, acum, toate rotaţiile universului se anulează reciproc. Ai nevoie de nemişcare pentru a avea un cadru de referinţă al rotaţiei şi astfel se produce singularitatea. Singularitatea este punctul aflat în centrul experienţei tale universale, este acel punct nemişcat din care tu observi universul.”

Nassim Haramein

La patru ani distanţă de ultima sa creaţie de renume, „The Black Whole”, Nassim Haramein promite că va lansa, în curând, un nou film documentar dedicat teoriilor sale minunate, „The Connected Universe”, regizat de Malcom Carter şi rezultat în urma unui parteneriat de succes dintre două site-uri renumite: platforma internaţională de finanţare prin subscripţii publice „Indiegogo” şi reţeaua de servere video „Vimeo”.

Interesul internaţional acordat activităţii acestui minunat fizician autodidact se pare că este în continuă creştere din moment ce s-au strâns peste 280.000$ până în prezent şi cred că realizatorii se vor putea ţine astfel de cuvânt şi vor lansa filmul în această primăvară.

Voi încerca poate să traduc şi acest film care, cel puţin prin titlu şi prin trailer-ul promoţional lansat de ceva vreme, promite să aprofundeze unele aspecte ale noii paradigme spiritual-cuantice mai puţin dezbătute de Nassim Haramein, cele două noţiuni disjuncte, realitatea şi separabilitatea, din teorema lui John Bell, cele care ne integrează pe noi toţi – şi prin non-localizare, fireşte – în textura holistică a universului holografic în care ne ducem existenţa fizică efemeră.

Nu voi intra în amănunte, fiindcă am făcut-o pe larg în postările anterioare, de aceea mă voi rezuma la a traduce, parţial, un articol al lui Nassim, „To Infinity and Beyond: Transcending our Limitations” (Către infinit şi dincolo de el: Transcenderea propriilor limite) publicat de Nexus Magazine, în 2011.

„V-aţi întrebat vreodată care este structura realităţii ? Care-i este natura ? Cum de se manifestă aici ? Şi cum se autoorganizează pentru ca eu s-o pot observa ? Acestea sunt întrebări esenţiale pe care majoritatea oamenilor şi le-au pus, cândva, în viaţă. Poate că s-au gândit la ele în multe moduri diferite, nu neapărat aşa cum au fost enunţate mai sus, dar majoritatea oamenilor s-au gândit la sursa existenţei, la începuturile sau la finalul unei dinamici eterne, continue.

[…] Fie că a fost efectul forţelor implicate, cum ar fi gravitaţia, sau senzaţia provocată de lumea materială care-i furniza informaţii trupului meu şi răspunsul său la ele – cum ar fi alunecarea schiurilor mele bine lustruite pe o suprafaţă îngheţată, sau senzaţia resimţită de buricele degetelor mele aflate în contact cu cristale ascuţite, pe măsură ce urcam pe o stâncă de 300 de metri înălţime – aceste momente de supremă comuniune cu natura m-au învăţat că trebuie să existe o relaţie fundamentală între noi. Am ajuns, într-un final, s-o descriu ca pe un feedback în structura spaţiu-timp, care include acest sentiment al integrării complete cu angrenajele naturii, pe care-l experimentam, dar şi caracteristica autoorganizării lumii materiale pe care o puteam observa oriunde, într-un mediu în care pot fi descoperite sisteme complexe şi superior organizate.

Totuşi, exista ceva mai mult. Interesul meu, precoce, în explorarea naturii ceva mai mistice a experienţei noastre de viaţă m-a condus către cercetarea lumii lăuntrice a meditaţiei, o lume care se raportează, pe deplin, la cea a conştiinţei, a unei auto-descoperiri profunde şi fundamentale şi a explorării propriei realităţi de către observator. Prin urmare, exista atât o explorare externă, în care aş fi putut extinde limitele influenţei mele asupra lumii externe (cea care s-ar putea numi lumea materială), cât şi o explorare a extinderii limitelor lumii mele lăuntrice, pentru a identifica sursa observării. Şi, spre marea mea surpriză, cele două păreau să se întrepătrundă.

[…] Întrebarea care se punea era: „Care este mecanismul feedback-ului aparent dintre mine, observatorul, şi lumea materială, şi oare există un mediu care permite manifestarea conexiunii dintre toate lucrurile posibile, pentru a se putea produce unificarea lor ?”

Pentru a putea răspunde adecvat acestei întrebări a trebuit să mă implic, pe de o parte, într-un studiu aprofundat al fizicii acestei lumi, şi, pe de altă parte, într-un studiu al moravurilor (al obiceiurilor şi practicilor rituale) unor societăţi diverse, care mi-ar fi putut revela o înţelegere mai profundă a relaţiei dintre observator şi lumea materială. În mintea mea, ambele erau de importanţă egală, deşi sarcina studierii lor, în paralel – care implica domenii mergând de la fizica aplicată la cosmologie şi teorie cuantică , dar şi arheologie, psihologie şi spiritualitate – părea a fi insurmontabilă.

Prin studierea fizicii şi datorită diverselor descoperiri pe care le-am făcut explorându-mi lumea lăuntrică, mi-am dat seama că, dacă suntem, cu adevărat, în căutarea unei imagini complete a dinamicii şi mecanicii care animă atât lumea materială cât şi observatorul care o experimentează, atunci modelul trebuie să se bazeze pe infinite relaţii de echilibru, la diverse scări.

[…] Cum ar putea fi universul atât finit, cât şi infinit, în acelaşi timp ? Într-adevăr, experienţele noastre cotidiene par să indice existenţa unor limite finite, bine definite. La urma urmei, dimensiunile tale corporale par să fie definite la o anumită scală. Dar nu cumva un univers infinit n-ar putea avea definire, n-ar deţine nici o modalitate concretă de-a identifica o limită care le-ar putea sugera pe toate celelalte ?

[…] Pornind de la studierea civilizaţiilor antice, care părea să fie o temă recurentă, persistentă – iar acea temă, ca să trecem la subiect, părea să aibă cumva de-a face cu geometria şi cu un mediu fundamental ce penetra totul, era omniprezent, omniscient şi corespundea cu principiul de organizare a naturii – am încercat să descopăr dacă existaseră concepte similare în istoria fizicii, dar şi în fizica avansată, actuală, şi chiar am descoperit similitudini.

În geometrie, de exemplu, exista definiţia dată de Einstein structurii spaţiu-timp. De asemenea, în matematică, teoria fractală se asemăna cu multe concepte şi simboluri antice şi furniza o relaţie perfectă între infinituri şi condiţiile limitative, fiindcă un număr infinit de limite ar putea fi încorporat într-o formă iniţială bine definită (funcţie de scala la care se face observaţia). În ceea ce priveşte existenţa unei energii omniprezente, mi-am dat seama că tocmai vidul dominant al lumii cuantice ar putea corespunde definiţiei, în sine.

Poate că vidul dintre molecule şi atomi, vidul spaţial dintre planeta noastră şi Soare, vidul dintre sistemele solare ale galaxiei noastre şi cel intergalactic era de fapt plin şi nu gol. Poate că acel vid, plin de informaţie, penetra toate lucrurile şi reprezenta suprema conexiune dintre ele. Poate că mai degrabă vidul definea materia, în loc ca lumea materială să definească vidul.”

Îi voi rezerva lui Nassim dreptul de a vă da răspunsul cuvenit tuturor acestor întrebări incitante şi sper că veţi manifesta faţă de acest nou documentar cel puţin acelaşi interes entuziast pe care l-aţi acordat creaţiilor sale anterioare şi vă prezint într-un final, în traducerea mea, trailer-ul menţionat şi alte două mici filme conexe, publicate pe platforma Indiegogo.

„Puteţi extrage din spaţiu toată informaţia necesară, pentru a vă putea îndeplini misiunea în această lume, pentru a putea manifesta empatie şi compasiune pentru toate dificultăţile prin care trec atât de multe fiinţe ale planetei noastre şi mă refer, în special, la întreaga suferinţă care se manifestă pe planeta noastră, chiar acum. Şi chiar dacă veţi spune că nu vă afectează pe voi, în mod direct, de fapt o face, fiindcă toate aceste câmpuri morfogenetice ale planetei sunt afectate la rândul lor, iar noi toţi facem parte din câmp. Nu vă puteţi separa, voi înşivă, de structura acestui câmp.”

17 comentarii:

  1. foarte interesant, ma voi uita chiar acum, multumim

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim mult! Acest om extraordinar, probabil, va intra in istorie dupa disparitia dintre noi. Recunosc cu toata sinceritatea ca primul lui documentar mi-a deschis ochii si a provocat acel declic de care aveam nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca lumea se va indrepta inainte de disparitia lui fizica. Merita sa fie onorat pentru opera lui inestimabila.

      Ștergere
  3. Sunt sigur ca va fii foarte interesant, la fel ca THE BLACK WHOLE!

    RăspundețiȘtergere
  4. Blogul tau e locul meu preferat pentru "defilare" online! Astept cu maxima nerabdare intregul documentar pentru care iti multumesc anticipat! Cantitatea de informatie valoroasa de pe acest blog este incredibila, iar munca ta - titanica!!! Te-am descoperit prin 2009, cred, deci pot spune ca suntem vechi cunostinte. Este singurul loc unde am simtit nevoia sa las un comentariu si asta doar pentru a-ti putea spune cat sunt de recunoscatoare pentru ceea ce faci aici. MULTUMESC, Matt!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiindca au primit subventii suplimentare, realizatorii au hotarat sa includa mai multe filmari si, desigur, lansarea a fost amanata pana la o data neprecizata inca. Voi incerca sa-l traduc cand va aparea dar nu va fi postat aici, din cauza drepturilor de autor. Multumesc pentru comentariu si fidelitate :).

      Ștergere
  5. salut MATT ! AM INCERCAT SA VAD FILMUL SAU FILMELE DAR MA ARUNCA LA UN SITE DUBIOS ZIC EU .. CARE CERE BANI PRIN SMS... STII CEVA DE ASTA ? ESTE LA LIBER SAU NU FILMUL? SAU SUNT DOAR VIRUSI ? CU STIMA AYAN TE SALUTA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, Matt!

      Link-ul mentionat de tine (http:// waaw...) contine un video de 3'06"... Exista si vreun alt link?

      Ștergere
    2. Postarea aţi citit-o ? Mă îndoiesc, altfel aţi fi remarcat explicaţiile de rigoare.

      Ștergere
    3. Imi cer scuze daca n-am inteles bine; sigur ca am citit-o. Dar, desi am vizitat si site-ul indiegogo, totusi n-am reusit sa-mi dau seama daca filmul e deja realizat (integral, nu trailer... secvente), daca a "iesit" deja pe piata sau nu... (Ajungind "tirziu" pe site-ul tau - postarea e din martie - mi-am imaginat ca poate intre timp filmul a aparut deja, si doar nepriceperea mea in a gasi/ accesa link-ul potrivit e de vina...) Multumesc.

      Ștergere
    4. "... vă prezint într-un final, în traducerea mea, trailer-ul menţionat şi alte două mici filme conexe, publicate pe platforma Indiegogo." Din păcate, filmul nu a fost finalizat nici acum, deşi un cineva l-a comandat, plătind în avans. Când va apărea, îl voi traduce, dar nu va fi postat de mine.

      Ștergere
    5. :) Da, am vazut si acea fraza. (neintelegerea a fost de partea mea)
      Multumesc pt precizari si, de asemenea, pt eforturile depuse! Nu e putin lucru toata aceasta munca! Felicitari pt determinare si altruism! Asteptam un semn, la momentul potrivit...

      Ștergere
  6. AJUTOOOR MATT! NU MERGE .. IAR IMI APAR DOUA PAGINI CU METIN SI NU SE INCARCA ..... HELP HELP HELP ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te pot ajuta. Am incercat repetat cu doua browsere diferite si merge fara probleme. Actualizeaza flashplayer-ul, schimba browserul...

      Ștergere
  7. O recomandare buna pe care o vom pune in practica si noi in acest weekend.

    RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !