13 mai 2011

2012 - Vremea schimbării

O nouă perspectivă este revelată de 2012: Time For Change, regizat de nominalizatul la Emmy 2009, Joao Amorim şi produs de Daniel Pinchbeck, pentru o perioadă controversată, ce aparţine viitorului foarte apropiat, fiind unul dintre cele mai optimiste documentare, bazat pe analize obiective ale situaţiei actuale, dar şi pe soluţii şi nu ipoteze sau teorii, ce ne-ar putea purta spre un viitor mult mai luminos şi drept, al întregii umanităţi.

Dat fiind subiectul "apocaliptic", atât de drag maşinii de vise mincinoase a Hollywood-ului, ce se înscrie în linia propagandistică a impunerii şi întreţinerii stării generalizate de frică, filmul "artistic" ce tratează acelaşi subiect, al anului 2012, a fost pentru mine o mare dezamăgire, în ciuda distribuţiei prestigioase şi a fondurilor mai mult decât generoase ce i-au fost alocate, reuşind totuşi să formuleze o întrebare ce stă poate pe buzele tuturor celor îngrijoraţi de o asemenea alternativă: "Ce vor face guvernele, pentru noi, într-o asemenea eventualitate ?", căreia i-a dat şi un răspuns previzibil: "Absolut nimic !"

În această ordine de idei aş vrea să dezbat, mai întâi, două simboluri ce au ajuns să se confunde în ultima vreme şi în a căror interpretare nu am deloc încredere:

1. Simbolul biblic al "Apocalipsei", ca secţiune a Noului Testament, ce prevesteşte "sfârşitul lumii", fiind definit astfel până şi de DEX, l-am considerat intuitiv, dintotdeauna, ca pe o manipulare intenţionată a religiei, în direcţia unui final distructiv al rasei umane, ce serveşte perfect interesele bancomatului blocat pe operaţiuni de depunere, care se numeşte biserică.

Semnificaţia reală a cuvântului, ce provine din limba greacă, este de "revelaţie" şi personal cred că se referea, iniţial, la revelarea adevăratei naturi a fiinţei umane, de entitate spirituală integrată Universului, aşa cum răzbate şi din învăţăturile lui Iisus, care nu se potrivesc deloc cu această parte "apocaliptică", pervertită, a Noului Testament.

Cum am afirmat şi cu altă ocazie, Biblia a fost supusă unei operaţiuni de cosmetizare, întinsă peste milenii, multe dintre acţiunile de epurare a lucrurilor incomode puterii rămânând obscure, dar efectele şi orientarea lor au rămas identice în vreme, fapt revelat şi de modul cum au fost tratate trei evenimente religioase majore ale secolului trecut:

a) apariţiile Fecioarei Maria de la Fatima, din 1917, în aceeaşi zi de 13, din şase luni consecutive, începând cu data de 13 mai;

b) descoperirea celor 52 de tratate gnostice din 1945, de la Nag Hammadi, o localitate egipteană din guvernoratul Quaena, aflată la 80 de km nord-vest de Luxor;

c) descoperirea între 1947 şi 1956, a 972 de texte religioase, în 11 peşteri de la Qumran, pe ţărmul nord-vestic al Mării Moarte.

Toate aceste secrete religioase, au fost ascunse aproape în totalitate opiniei publice, fiind îngropate la ordinul satanicei papalităţi, fie în arhivele Vaticanului, fie la fundaţia Rockefeller, în cazul manuscriselor de la Qumran (interesantă locaţie sionistă de "conservare"), singurul traducător laic al acestor texte, John M. Allegro, fiind exclus din echipă şi supus unei intense prigoane religioase, pentru încăpăţânarea sa de a revela, lumii, conţinutul manuscriselor eseniene.

Dacă există ceva distructiv în termenul de "apocalipsă", aceasta nu poate fi decât distrugerea definitivă a încrederii oamenilor în această instituţie ipocrită, prin revelarea adevărului religios, fiindcă, din cauza profesionalismului cu care şi-a şters urmele, este dificil de spus astăzi, unde şi când a minţit biserica, atunci când a permis redactarea unor documente religioase, dar selecţia este destul de facilă până la urmă, dacă nu uităm un principiu fundamental: de prea puţine ori a spus adevărul.

2. Simbolul foarte modern al anului 2012.

Sunt foarte sceptic în privinţa conotaţiilor distructive ataşate acestui simbol, fiindcă până acum 10 sau poate 15 ani, nimeni nu pomenise această dată (şi nici despre planeta Nibiru).

"Sfârşitul lumii" a fost desigur prezis, cu încăpăţânare, de mii de impostori ai istoriei, fiind asociat de regulă finalurilor de milenii sau, mă rog, oricăror cifre rotunde ce li s-au părut semnificative acestor trişori.

Despre calendarul maya - şi variantele lui mesoamericane, însă - şi terminarea lui abruptă în data de 21 decembrie 2012, nu ştiu cine anume a început răspândirea zvonurilor şi conectarea lui de scenariile apocaliptice, dar, din punctul meu de vedere, cred că acea dată nu reprezintă decât iniţierea unui alt b'ak'tun sau a unui nou ciclu în evoluţia umanităţii, care ar trebui să fie, obligatoriu, unul al prefacerilor spirituale.

Documentarul 2012: Time for Change se înscrie perfect în această viziune optimistă, urmărind periplul lui Daniel Pinchbeck, autorul best-seller-ului 2012: Întoarcerea lui Quetzalcoatl, în căutarea unei noi paradigme care integrează viziunile arhaice ale culturilor şamanice tribale cu metodele ştiinţifice, intervievând o pleiadă de gânditori şi personalităţi ale epocii moderne: Gilberto Gil, Barbara Marx Hubbard, Dennis şi Terence McKenna, Dean Radin, Bernard Lietaer, Michael Coe, Sting, Ellen Page, David Lynch, Tiokasin Ghosthorse ş.a.

Ca agenţi conştienţi ai evoluţiei, non-darwiniste desigur, suntem perfect capabili să reproiectăm societatea post-industrială, pe principii strict ecologice, pentru a construi o lume mai bună pentru noi toţi şi nu doar pentru elite.

Mai degrabă decât distrugere şi barbarism, cred că anul 2012 trâmbiţează naşterea unei culturi planetare regeneratoare, în care colaborarea va lua locul de(s)testatei competitivităţi, iar explorarea psihicului uman şi a laturii spirituale a acestuia va deveni noua ştiinţă de frontieră.

Filmul revine asupra unui geniu mai puţin cunoscut, "un Leornardo da Vinci al sec. XX", Buckminster Fuller, autorul a peste 30 de cărţi, având contribuţii multidisciplinare, care au demonstrat, cu mult înainte vremii sale din păcate, cum putem construi foarte mult, cu mult mai puţin.

Dintre realizările sale, extraordinare, aş enumera:

1. Construirea în 1949 a primei clădiri gen dom geodezic, care-şi poate susţine propria-i greutate fără nici o limită practică. Avea 4, 3 metri în diametru, fiind construită din tuburi de duraluminiu şi având un înveliş de vinyl-plastic, în formă de icosaedru. Recunoaşterea internaţională a survenit după construirea altor domuri, uriaşe, în toată perioada anilor '50.

2. Conceptul automobilului Dymaxion din 1933, revoluţionar pentru vremea sa: 11 pasageri, consum de 7,8 l/100 km, viteză maximă 190 km/h, foarte manevrabil şi, în acelaşi timp, extrem de stabil şi de aerodinamic.

3. A elaborat teoria unei geometrii analitice universale, bazată de tetraedru, dovedind practic că cea mai stabilă formă de grindă cu zăbrele este cea care conţine aceste figuri geometrice.

4. A primit premii pentru 28 de patente de invenţii, cu o astfel de ocazie declarând argumentat: "Nu există nici un fel de criză energetică, ci numai o criză provocată de ignoranţă."

Evitând inteligent elaborarea de pledoarii în limbajul de lemn New Age, documentarul reuşeşte prin exemple puţine, dar concrete, să demitizeze, efectiv, miturile mincinoase ce stau la baza elaborării scenariilor apocaliptice: efectul de seră, poluarea ireversibilă, criza energetică şi alimentară globală etc.

Documentarul a forţat, totodată, cristalizarea unor poziţii altminteri ambigue, revelând interesele ce stau în spatele unor platforme informaţionale prestigioase: Google şi Wikipedia au dovedit, astfel, că nu agreează site-ul 2012: Time For Change.

Pe de altă parte, unii puritani şi chiar oficiali ai DEA l-au acuzat fals ca fiind infestat cu "badware", o metodă destul de cretină, de altfel, de a încerca să ruinezi reputaţia unui site anti sistem, relevând încă o dată paranoia occidentală privind psihedelicele şi fereastra de acces către stări alternative ale conştiinţei pe care acestea o oferă (apariţia unei obişnuinţe ce diminuează, în timp, efectul psihedelicelor, putând fi însă un indiciu privind obligativitatea uzului limitat al acestora, în perspectiva unui acces permis doar temporar în tărâmurile vizionare ale conştiinţei supreme).

Realitatea este că Daniel Pinchbeck, asupra căruia documentarul Manifesting The Mind mi-a atras atenţia, făcându-mă să caut acest film, realizează un tur de forţă formidabil, reuşind să integreze într-o viziune unitară subiecte năucitor de eclectice: şamanism, spiritualitate orientală, invenţii ecologice de geniu, energie alternativă, parapsihologie, anti monetarism ş.a.m.d., toate discutate cu o candoare lejeră, dar beneficiind de o analiză ştiinţifică atentă, din partea unor adevăraţi specialişti.

Soluţiile există, sunt simple şi la îndemâna tuturor, dar unica piedică ce stă în calea tuturor iniţiativelor benefice Terrei este societatea patriarhală, competitivă, în care trăim, bazată pe sisteme financiare şi monede centralizate, al căror unic ţel este capitalizarea oricărui bun al lumii, fie că e material sau spiritual şi extragerea resurselor către vârful ierarhiei.

Spiritul supune modelele matematice, experimentele lui Dean Radin şi ale lui Roger Nelson, cu generatoare de numere aleatoare, fiind, alături de fizica cuantică, dovada energiilor formidabile generate de psihicul uman colectiv, focalizat pe un obiectiv unic.

Procesele iniţiatice, demarate de turbulenţii vizionari ai anilor '60, îşi arată roadele, indicând noi căi de dezvoltare a psihicului modern, ca primi paşi pe drumul abandonării tendinţelor egocentrice, bazate pe un materialism dictat de interesele profitului financiar, după cele trei revoluţii succesive, agrară, industrială şi informaţională, logica şi bunul simţ, impunând revoluţia supremă, cea spirituală.

Înlocuind fără ezitare ritualurile sinucigaşe ale "culturii consumeriste" actuale, cu altele bazate pe respectul reciproc, creativitatea umană, inovarea ştiinţifică şi o nouă viziune asupra spiritualităţii, vom elibera forţe uriaşe ce vor genera o schimbare fundamentală de paradigmă, aici şi acum, văzându-mă nevoit să dau dreptate  autorului Antimemoriilor, André Malraux, al cărui citat original nu are nimic distructiv în el, ci sună astfel:

"Mi s-a spus: secolul XXI va fi religios. N-am confirmat, bineînțeles, pentru că nu știu nimic în privința asta. Ceea ce am răspuns este mult mai sigur: nu exclud posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară."

2012: Time For Change (torrent)

12 comentarii:

  1. Si eu cred cu tarie ca nu va fi un sfarsit al lumii materiale (a lumii fizice in care traim )ci un sfarsit al manipularii in masa, un sfarsit al felului de gandire distructiv. Orice sfarsit este un nou inceput....De aceea cred intr-o trezire a fiintei individuale si implicit colective, o schimbare a gandirii limitate intr-o gandire deschisa spre potentialul vietii. Poate un sfarsit al manifestarii ego-ului si un inceput al manifestarii FIINTEI.

    RăspundețiȘtergere
  2. preanevinovatul17 mai 2011 la 03:41

    Simt ca am facut update la "sistemul de operare" dupa ce am terminat de vazut documentarul. Multumiri Matt pentru munca depusa in traducere, articol si documentar!

    RăspundețiȘtergere
  3. o munca titanica. articolul e super

    RăspundețiȘtergere
  4. E corect sa'ti multumim pentru munca pe care o faci pentru toti cei care se bucura de informatiile filmelor traduse de tine; drept e ca sunt un cititor fymaaa, si ajung mai rar aici. Dar sunt informat de fiece data ca "autorul" este Marian...:)
    Inca odata multumiri, Pace si Lumina in tot ceea ce faci!^:)^

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce nu faceti un post tv cu ce prezentati aici ? sau poate aveti deja unul si eu nu stiu

    RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !