8 apr. 2011

Manifestarea minţii - Universul psihedelic & şamanismul

Primul dintr-un ciclu de trei documentare, "Footprints of the Shaman", promise de Bouncing Bear Films, Manifesting the Mind, lansat în primăvara lui 2009, în regia lui Andrew Rutajit, este un film care abordează  domenii încă neelucidate dar foarte incomode, psihedelicele şi şamanismul, beneficiind de aportul unor experţi ca: Daniel Pinchbeck, John Major Jenkins, fraţii Terence şi Dennis McKenna, Nick Herbert, Alex Grey, dr. Rick Strassman ş.a.

Termenul psihedelic a fost utilizat pentru prima oară în 1957, de psihiatrul Humphry Osmond, ca o alternativă la termenul de halucinogen, în contextul psihoterapiei psihedelice; căutând un nume pentru experienţele induse de uzul de LSD, Osmond l-a contactat pe Aldous Huxley, cunoscutul scriitor şi partizan al calităţilor terapeutice ale acestor substanţe, care a propus iniţial un termen similar, "phanerothyme", derivat tot din greacă, în urma corespondenţei purtate ajungându-se la varianta finală de "psihedelic".

Este extrem de dificil de abordat o astfel de problematică, psihedelice & şamanism, din mai multe motive:

- ofensiva guvernamentală şi mediatică mondială, din ultimele decenii, a indus în conştiinţa publică o imagine demonică asociată psihedelicelor, libertatea în gândire şi refuzul obedienţei faţă de autorităţi fiind caracteristice utilizatorilor;

- abuzurile făcute de oameni, începând din anii '60, care au folosit aceste substanţe aproape exclusiv în scop recreativ, denaturându-le menirea, au contribuit, decisiv, la conturarea unui curent de opinie defavorabil;

- scoaterea acestor substanţe în afara legii ridică obstacole uneori insurmontabile, atât pentru doritorii de experienţe individuale cât, mai ales, pentru oamenii de ştiinţă, care au încercat să le studieze onest, pentru a determina validitatea afirmaţiilor privind potenţialul distructiv al acestora, capacitatea de a induce stări extatice, care par să conducă la comunicarea cu entităţi aflate în afara tărâmului aşa-zisei realităţi fizice sau, pur şi simplu, pentru a le determina eventualele calităţi curative, în tratarea unor maladii psihice sau eliminarea dependenţelor de drogurile sintetice;

- războiul declanşat de creştinism împotriva tuturor celorlalte religii, considerate ca fiind păgâne, a condus, în timp, la eradicarea practicilor şamanice din multe zone ale globului şi, mai grav, la pierderea unui volum inestimabil de informaţii privind intimitatea acestor practici.

- dezvoltarea multor secte sau culte, mai mult sau mai puţin religioase sau spirituale, conduse adeseori tiranic de nişte impostori, care au folosit astfel de plante sau ritualuri, a accentuat confuzia.

Cu toate acestea, dincolo de aspectul frivol, declaraţiile multor persoane care au experimentat o gamă largă de psihedelice şi al căror statut social conferă greutate afirmaţiilor, plus studiile unor savanţi, cum ar fi cele asupra dimetiltriptaminei sau DMT, ale dr. Rick Strassman sau asupra acidului lisergic dietilamid, LSD, făcute de chimistul elveţian Albert Hofmann şi de fundaţia care-i poartă numele, conturează, tot mai puternic, o imagine ce contrează evident propaganda oficială.

De curând am vizionat un alt documentar Iboga, Rite of Passage al olandezului Ben de Loenen, care-mi dovedea cât de puţine cunoaştem, de fapt, despre aceste substanţe, fiind consacrat ibogainei, un alcaloid extras din rădăcina unei plante africane, iboga, despre care recunosc că nu mai auzisem niciodată.

Efectele documentate ale ibogainei sunt fantastice, fiindcă, pe de o parte,  tratează o gamă vastă de maladii, de la astm la infertilitate, iar, pe de altă parte, are o eficacitate de necontestat în eliminarea dependenţei de droguri sintetice, alcool, tutun sau opiacee, într-un timp extrem scurt, cu eliminarea simptomelor groaznice ale sevrajului şi, ceea ce este mult mai important, având efecte îndelungate sau chiar permanente.

Deşi cercetările extensive efectuate de dr. Deborah Mash, profesor de neurologie şi farmacologie moleculară şi celulară la Facultatea de Medicină a Universităţii din Miami, au revelat generarea unui nou neurotransmiţător nor-ibogaina, în creierul pacienţilor trataţi cu ibogaină, desigur, care are o persistenţă în organism de circa patru luni şi care este responsabil, mai mult ca sigur, de eficienţa îndelungată a acestui alcaloid, substanţa a fost clasificată de DEA ca halucinogen din grupa I, fiind scoasă în afara legii.

În "ţara libertăţii absolute", care a impus, prin intimidare şi rezoluţii ONU, aproape aceeaşi legislaţie în întreaga lume, trebuie să încalci legea pentru a putea vindeca oameni; cu alte cuvinte boala şi moartea în chinuri, sunt legiferate pe plan mondial, sunt "drepturi" impuse de guverne.

Vă reamintesc că, similar, spre deosebire de droguri - care nu mai pot fi decelate după trei zile, de exemplu - marijuana poate fi descoperită în organism şi după o lună, ceea ce indică faptul că, în mod cert, este implicată profund în mecanismele metabolice şi nu este o toxină ce trebuie eliminată rapid din circuit, iar documentarul pe care l-am postat recent confirmă multiplele beneficii ale canabisului.

În plus, cea mai "toxică" substanţă şi cel mai detestat drog de către autorităţi, marijuana, a reuşit performanţa unică de a nu provoca nici o victimă, vreme de mii de ani, o ilustrare perfectă a ipocriziei războiului contra drogurilor, care, pare-se, are menirea de a ne proteja, pe noi, inocenţii.

Ayahuasca este de asemenea ilegală, deşi mecanismul ei de acţiune, prin inhibarea monoaminooxidazei - pentru a bloca metabolizarea DMT introdus în organism pe cale digestivă - este copiat de drogurile sintetice antidepresive, produse de companiile farmaceutice.

Pe de altă parte, tutunul şi alcoolul nu apar în  nici o clasificare oficială ca fiind droguri, în timp ce această etichetă infamantă este aplicată, abuziv, unor substanţe naturale, provenite din plante, care în mod evident au proprietăţi curative reale, putând proteja efectiv omenirea, de toată gama de boli generate de "civilizaţia" impusă de guvernanţii ultimelor secole.

Dacă excludem ideea unei ghidări iniţiale divine, cum este posibil, oare, să descoperi toate aceste plante sau combinaţii de plante şi efectele lor ?

Până unde mergea, oare, relaţia noastră simbiotică cu natura, în zorii civilizaţiei umane, când nu "beneficiam" încă de o religie oficializată sau de un guvern  "grijuliu" ?

Este evident, pentru orice persoană interesată de fiziologia şi anatomia umană, că cele cinci simţuri ale noastre sunt imperfecte, putând fi foarte uşor înşelate, de simple trucuri vizuale de pildă, fiindcă creierul, răspunzând actualilor neurotransmiţători, se supune unor tipare comportamentale induse artificial, prin aşa-zisa "educaţie" şi prin normele sociale.

Dacă serotonina nu este eficientă, în redarea unei imagini corecte a lumii în care trăim, oare prezenţa DMT în aproape întreg regnul vegetal şi animal, sugerează că dimetiltriptamina ar trebui să fie, de fapt, neurotransmiţătorul principal, responsabil, în acest context, şi de realizarea simbiozei noastre cu restul regnului viu ?

Oare, aşa-numitele însuşiri paranormale, nu definesc, de fapt, starea normală a unui organism uman primordial, ce beneficia de toate cele 360 de simţuri, amintite în The Pyramid Code de fascinantul arheolog dr. Abd'el Hakim Awyan ?

Libertatea umană şi mai ales libertatea de gândire au fost dintotdeauna o ameninţare la adresa politicilor represive de control, dezvoltate vreme de milenii de putere, prin cele două faţete ale ei, cea laică şi cea religioasă.

Şi, ajungând la acest subiect, cu riscul de a scandaliza, din nou, relicvele bigote ale acestui mileniu, trebuie să reamintesc rolul nefast jucat de biserică în distrugerea sistematică a culturilor şamanice, ce ofereau, garantat, o imagine spirituală mult mai apropiată de realitate decât minciunile promovate de creştinism, care s-a temut permanent de concurenţa exercitată de adevăr.

Îmi vine din ce în ce mai greu să descopăr vreo virtute reală în ograda purtătorilor de anteriu, care nu au încetat nici o clipă să dea dovadă de obtuzitate, fariseism şi intoleranţă, proba cea mai recentă fiind furnizată de tâmpenia unui pastor american, al cărui nume nu merită a fi amintit, care a reeditat procesul vrăjitoarelor din Salem, arzând Coranul, un gest de sfidare ilogică ce nu putea genera decât mai multă violenţă şi exact asta s-a şi întâmplat.

Am avut privilegiul de a citi şi chiar studia Coranul într-o vreme şi, exceptând anumite aspecte fundamentaliste, mi s-a părut a fi un ghid de viaţă şi o lectură mai mult decât interesantă, care m-a captivat, prin contrast cu Vechiul Testament, o babilonie stupidă, care nu mi-a provocat decât dezgust, fie şi numai prin sutele de mii sau poate milioanele de victime, făcute în numele unei zeităţi crude şi răzbunătoare, ce nu poate avea nimic în comun cu DIVINUL şi, celor sceptici, le lansez din nou o provocare, de a avea mai multă răbdare decât mine şi de a contabiliza cifrele exacte ale genocidurilor preamărite de această carte îndoliată pe drept, care m-a convins că în termenul de "creştinism" s-a strecurat o literă inutilă.

Dar, după cum spunea Umberto Eco, în Numele Trandafirului, religia nu poate exista decât impunând frica de un Diavol inexistent şi nu iubirea pentru un Dumnezeu atotputernic, iar râsul, gândirea şi adevărata spiritualitate, nu sunt decât inamicele de moarte ale unor tehnici de control bazate pe intimidare şi pe promisiunea unei fericiri ipotetice, într-un tărâm din care nu a mai revenit nimeni ca să ne confirme realitatea sau măcar să solicite returnarea garanţiei mărfii mincinoase vândute cu Biblia în mână.

Manifesting the Mind (torrent)

25 de comentarii:

 1. Hehe ... nu ai mai rezistat si pana la urma te-ai luat de bigoti :)) Welcome in the club :P
  Articolul este ca de obicei balsam pentru suflet si pentru creierele rigide si imbacsite ale inregimentatilor din sistem. Ca de obicei, suntem pe aceasi frecventa de unda!
  Abia astept sa vedem si acest documentar ;)
  Multumim din suflet pentru munca de exceptie pe care o faci !

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a placut enorm o faza din filmul As in Heaven (http://www.imdb.com/title/tt0382330/)care este o capodopera, in care la un moment dat sotia preotului scoatea la iveala ipocrizia acestuia spunandu-i o fraza memorabila: Biserica vinde cu o mana vinovatia si cu cealalta iti ofera mantuirea (aplicand astfel una din tehnicile de manipulare sociala ... ei creeaza problema si tot ei vin cu solutia).

  RăspundețiȘtergere
 3. >:D< Multumesc mult pentru aprecieri. Au inventat pana si notiunea de pacat originar, ca sa ne tina in sclavie inca de la nastere... niste nemernici.
  :D pastram de multa vreme mesajul asta pentru bigoti.

  RăspundețiȘtergere
 4. foarte fain blogul! ma bucur ca am descoperit o minte deschisa si... cu chef de explicatii documentate! :)
  felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumesc ! Vizitele sunt gratis, asa ca poti reveni oricand si pentru alte explicatii. :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Va salut!

  Super tare ca ati prezentat Manifesting the Mind. Din pct-ul meu de vedere este cel mai complet documentar realizat pana acum pe acesta tema. Este chiar mai bun decat Spirit Molecule.
  Experienta psihedelica este probabil cel mai mare secret ce ne-a fost ascuns! Stiinta actuala se tot bate in piept cu nano tehnologii ... vax albina, dar iata ca natura foloseste nanotehnologii la nivel molecular la scara larga. This is the real portal! Inteligenta este pretutindeni, doar ca noi suntem prea primitivi sa o sesizam.
  Sunt un mare admirator al lui Terence McKenna, si daca e sa am o dependenta, speech-urile lui sunt drogul meu. Drept urmare am facut-o, DA, am fost in Amazon si am luat Ayahuasca! Am avut patru experiente, fiecare a fost unica in felul ei. Intentia ce o ai inaintea experientei este foarte importanta. Doar ca imi este acum foarte greu sa descriu ceva imposibil de descris. Am reusit sa ating starea de ego death sau ego dissolution, exact cum se spune si in film, o stare in care eu nu mai existam, dar devenisem intr-un fel observatorul final al realitatii. A fost starea in care frica sau gandurile malefice nu mai aveau nici o putere asupra mea, pentru ca eu practic nu mai existam. Chiar a fost fun sa folosesc acest trick in momente de cumpana, si imi tot spuneam, hei eu nu exist, de ce sa-mi fie frica? Interpretarea mea ar fi ca universul mental, sau cel al gandurilor este intradevar cel primar, si am realizat cat de puternice sunt gandurile de fapt. O experienta am inceput-o intr-o stare de nesiguranta si de frica, si incepusem a-mi vizualiza practic gandurile cum se transformau in creaturi malefice intunecate gen miriapode gigant. Starea nu a durat mult, am cerut parca ajutor de la ayahuasca, si dintr-odata am realizat ca eu de fapt nu exist iar frica a disparut brusc, iar din starea de ego death atinsa mi-am dat seama ca acei monstri erau de fapt gandurile mele sub influenta fricii. Cu alte cuvinte, iadul il poti intalni sau trai doar sub influenta fricii. Odata frica disparuta, prin dizolvarea ego-ului, am atins stari atat de inalte ale constiintei, incat pot spune cu certitudine ca am vazut Raiul. Eram practic intr-o stare euforica de iubire infinita! Iar fricile le vedeam de undeva de sus si pareau atat de mici, nesimnificative si hilare. Asa mi-am dat seama ca de fapt lupta dintre "fear and love" nu este cum credeam eu doar un cliseu des folosit de maestri spirituali, ci este lupta in jurul careia se desfasoara totul! Atinsesem un nivel atat de inalt de intelegere incat imi era clar ca moartea nu este ceea ce credem noi, intr-ucat acest univers mental exista, este cel cu adevarat real si este etern si infinit, ... iar asta suntem toti de fapt. In plus de asta, in calitate de observator absolut ce devenisem, am fost liber sa navighez intr-un univers infinit de idei si viziuni adevarate de tot felul cu mult peste tot ce mi-am imaginat pana atunci. A fost o experienta infinita! Si asta a fost doar una!
  Celelalte au caracter personal ce m-au ajutat sa ma inteleg in profunzime. Nu doar ca am realizat care sunt obiceiurile sau actiunile mele proaste sau nejustificate, dar am descoperit cauzele si evenimentele, in special cele din timpul copilariei, care mi-au determinat partile negative ale caracterului meu de pe tot parcursul vietii mele de pana acum. Intelegand aceste lucruri, pot spune acum ca m-am schimbat deja in multe privinte, am eliminat mare parte din ce eram negativ inainte.
  Nu am darul de a descrie sau povesti in general, dar asta ar fi o umila descriere a catorva franturi din calatoriile mele Ayahuasca.
  As mai adauga ca am fost in acelasi Ayahuasca Retreat Center unde a fost mai demult si David Icke.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. extraordinara experienta, te felicit, ce bine ar fi sa avem cu totii acest mijloc de elevare

   Ștergere
 7. cat sunt de acord cu acest articol!!!in sfarsit cineva care spune lucrurilor pe nume si mai ales loveste in plin in crestinism si in biblie!!total de acord!bravooo!numai fara dogme si fara religii vom putea descoperi cu adevarat cine suntem!

  RăspundețiȘtergere
 8. Multumesc ! Spun doar adevarul, asa cum il vad eu fireste :). Nu e necesara religia.

  RăspundețiȘtergere
 9. @ender
  sincer...te invidiez...Imi doresc asa mult sa am o experienta ayahuasca.Am aflat cu totul intamplator de ea(cauta muzica amerindiana pe youtube) si de atunci ma obsedeaza experientele celor care au avut fericirea sa bea amara ayahuasca.Io din pacate cred ca mai am mult si bine de visat la amazon si liana mortilor...

  RăspundețiȘtergere
 10. Exista si varianta Barcelona pentru a experimenta Ayahuasca. (freeyourmindandheart@yahoo.com)

  RăspundețiȘtergere
 11. Dap. Foarte interesantă mișcarea acesta generală din care se pare că facem parte. Da, nu este una nouă, dar evoluția sa a ajuns la un nivel propice unei dezvoltari ideale. Iar aici mă refer la faptul că era informației nu face decât să ajute trecerea omenirii în era omului, evident, la adevărata sa valoare. De-acum avem nevoie doar de răbdare. :)

  Felicitări pentru blog, btw :).

  RăspundețiȘtergere
 12. Hola! Tocmai intoarsa din Peru gasesc acest articol ca o manifestare a schimbarii opiniei mele despre droguri (deh, manipularea ...). Multumesc!
  Documentat, frumos explicat, transant - bravo!

  RăspundețiȘtergere
 13. Opinia mea despre droguri nu s-a schimbat si ma refer la cocaina, amfetamina, "medicamente" si aproape tot ce se produce pe cale sintetica. Psihedelicele sunt o cu totul alta poveste, care merita a fi spusa cu sinceritate. Multumesc pentru aprecieri !

  RăspundețiȘtergere
 14. Referitor la biserica...
  Rolul bisericii nu a fost niciodata acela de a calauzi oamenii catre o varianta mai buna a societatii, eventual printr-o traire spirituala. Biserica a fost prima institutie fiscala a omenirii. In vechime cand oamenii traiau dupa modelul satului reprezentat de cateva case raspandite pe dealuri ( asa cum mai gasesti inca si prin partile noastre ) era chiar imposibil din partea conducatorilor ( ce insemna conducator este deasemenea o discutie foarte interesanta ce poate schimba mult perspectiva istorica ) sa colecteze impozitele (e imposibil sa alergi cu armata prin munti dupa fiecare ) asa ca a fost mult mai simplu sa schimbe perseptiva si sa induca ideea pedepsei divine. In felul acesta au inceput sa vina credinciosii de buna voie sa plateasca impozitele (biblica zeciuiala). Astazi inca nu este schimbat nimic: motivul ( as zice chiar exprimat oficial ) pentru care biserica/cultele se bat pe nr de credinciosi este de numarul de cotizanti.
  Ce afacere mai buna poate exista: bani contra citit cateva cuvinte din cartea sfanta. Si culmea, toata lumea e fericita.

  RăspundețiȘtergere
 15. :)) cum ce?!!banii din condei...:)

  RăspundețiȘtergere
 16. Buna ziua!

  As vrea sa va semnalez faptul ca acest film nu mai poate fi vizualizat nicaieri pe internet. Poate fi intr-adevar descarcat fisierul de pe Fastupload insa dezarhivarea lui este viciata... aparand la final mesajul "fisierul este corupt". Ne puteti ajuta? Va rugam mult! Multumim anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca citeati pagina de instructiuni ajungeati extrem de simplu aici:
   https://www.youtube.com/watch?v=dD72W57wEJc.
   Complicat mai e Google !

   Ștergere
 17. Nu stiu daca mai e cineva pe aici dar am sa ma risc...
  Filmul chiar nu poate fi vizualizat nicaieri pe internet. A fost sters de peste tot. Exista vreo solutie? Chiar imi doresc mult sa-l vad, multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Google poate fi foarte util. O simplă căutare v-ar fi condus aici: http://fymaaa.blogspot.ro/2011/04/manifestarea-mintii-universul.html

   Ștergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !