7 nov. 2010

Dezastrul irakian - Imperiul american în acţiune

Vineri, 22 octombrie 2010, organizaţia rebelă Wikileaks a făcut publică cea mai mare scurgere de documente militare secrete, din istorie. Cele 391.832 de rapoarte ("Jurnalele războiului irakian"), sunt documente ale războiului şi ocupaţiei din Irak, din perioada 01.01.2004-31.12.2009 (cu excepţia lunilor mai 2004 şi martie 2009), întocmite de militari ai SUA, acronimul consacrat fiind de SIGACT - acţiuni semnificative, în război.

Rapoartele detaliază evenimente la care au participat sau au fost martori militarii americani staţionaţi în Irak şi reprezintă prima imagine reală a istoriei secrete a celui de-al doilea război irakian, cu toate ororile pe care guvernul american le-ar fi dorit ascunse de opinia publică mondială.

Wikileaks a acordat acces exclusiv la documente postului de televiziune britanic Channel 4 şi reporterilor emisiunii Dispatches, care au realizat acest documentar şocant, "Dispatches - Iraq's Secret War Files", dovada crimelor comise de imperialiştii americani şi sateliţii lor în cei de şase ani de ocupaţie barbară, care la o populaţie echivalentă cu a Afganistanului, aflat în aceeaşi situaţie, s-au dovedit a fi de cinci ori mai letali pentru irakieni, cu un număr de peste 100.000 de victime înregistrate în rapoartele deconspirate.

Fiindcă vă rămăsesem dator cu o actualizare a  jafului planetar comis de corporaţia masonică SUA, haideţi să reamintim faptele care au condus la acest dezastru, pentru un popor a cărui singură vină este aceea de a locui într-o ţară cu prea mult petrol.

1. Primul război din Golf şi manipularea spiritelor

Primul război al SUA contra Irakului, fusese după cum se ştie astăzi, pregătit cu mul timp înainte. Ca de fiecare dată când americanii au în vedere o operaţiune militară profitabilă pentru interesele lor, aceasta face obiectul unei intense pregătiri psihologice a opiniei internaţionale, prin manevre de dezinformare în mass-media.

Toate elementele susceptibile, dacă nu de a justifica, măcar de a clarifica motivaţiile istorice şi actuale ale invadării Kuweitului de către Irak, au fost trecute sub tăcere în mod sistematic. Nu s-a spus nimic despre:

- revendicarea Kuweitului de către Irak încă din anii '30.
- fixarea graniţelor statelor arabe în secolul XX, funcţie de interesele particulare ale SUA şi Marii Britanii.
- petrolul şi intrigile conducerii statului Israel, care au jucat un rol primordial în decizia administraţiei Bush de a ataca Irakul (datorită creşterii puterii acestuia în regiune, era capabil virtual de a contracara planurile obscure americano-israeliene).
- motivele reale ale demonizării fostului aliat Saddam Hussein, în paralel cu reabilitarea paradoxală a fostului duşman, Hafez al Assad.
- minciuna "candidă" a atacului irakian surprinzător pentru americani, din 2 august 1990, în condiţiile în care sateliţii americani de spionaj, capabili să detecteze obiecte pe sol de mărimea unei monezi, au avut cataractă selectivă, omiţând să remarce masivele concentrări de trupe consecutive declanşării mobilizării irakiene şi premergătoare atacului în sine.
- exploatarea abuzivă de către Kuweit, a importantului câmp petrolifer de la Rumeilah, aflat în proporţie de 95 % pe teritoriul irakian.
- politica petrolieră necinstită a Kuweitului care nu a respectat preţul stabilit de statele arabe, vânzând mari cantităţi de petrol ieftin şi forţând Irakul să-i plătească datoria de 30 de miliarde $, din urma războiului  Irak-Iran, prin vânzarea în pierdere a petrolului la un preţ crescut.
- relatarea falsificată prin "mărturii spontane", a jafurilor soldaţilor irakieni în Kuweit, cea mai emoţionantă şi intens mediatizată fiind cea a unei "fete simple din popor", care s-a dovedit ulterior a fi fiica ambasadorului Kuweitului la Washington.
- reportajul televizat ce arăta soldaţi irakieni deconectând incubatoarele unei maternităţi din Kuweit, pentru a provoca moartea noilor născuţi, care fusese produsul comandat şi plătit de autorităţile kuweitiene şi fabricat de o societate de comunicaţii americană.
- încălcarea de către SUA a Convenţiilor de la Haga şi Geneva, prin organizarea unui embargo decretat de slugarnica ONU prin Rezoluţia 660 din 6 august (adunaţi voi cifrele) 1990, simultan cu bombardarea instalaţiilor electrice şi a depozitelor de alimente, îngrăşăminte şi seminţe, privând populaţia irakiană de medicamente vitale, apă potabilă, hrană şi alte produse de primă necesitate, un genocid constând în moartea a peste un milion de civili irakieni.
- ignorarea şi ascunderea faţă de opinia publică, a celor şase propuneri de pace făcute de Saddam Hussein: două în 3 august 1990, una în 12 august, una în 15 şi alta în 23 februarie 1991, culminând cu cea din 26 februarie 1991, prin care Irakul accepta să se retragă necondiţionat din Kuweit.

2. Al doilea război din Golf

Urmând "glorioasa" tradiţie a unei familii asasine, îngălatul George W. Bush se dă de gol încă de la primele discursuri publice ulterioare înscenării din 11 septembrie 2001, când îl "identifică" pe fantomaticul Osama Ben Laden (prieten de familie şi tovarăş de afaceri, de altfel) ca fiind organizatorul mascaradei şi încercând să-şi afirme hotărârea de a-l urmări cu trupe în Afganistan, îşi dezvăluie adevăratele intenţii spunând că va ataca Irakul.

SUA urmează fără greş aceeaşi tactică rodată în sute de ani de tâlhării mondiale, orchestrând iniţial un atac înscenat, care să-i ofere pretextul declanşării ostilităţilor contra a două state ce ofereau satisfacţii financiare garantate: Afganistanul, a cărui contribuţie la producţia mondială de droguri a crescut de la circa 4 % la mai mult de 80% în timpul ocupaţiei americane şi Irakul, al cărui petrol trebuia să satisfacă poftele americane şi ale coaliţiei.

Fondarea coaliţiei anti-irakiene s-a realizat clasic, prin promovarea în mass-media a unui şir de declaraţii mincinoase ce-l identificau pe Saddam Hussein drept inamicul nr.1 al prosperului Occident, capabil să producă şi să folosească arme de nimicire în masă. Să ne reamintim:

- în 6 martie 2005, în urma raportului întocmit de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, directorul general Mohamed ElBaradei afirmă, printre altele, că "documentele care ar fi trebuit să demonstreze că oficialii irakieni au cumpărat uraniu din Africa în urma cu doi ani nu sunt autentice", dovedind că programul nuclear irakian era inexistent, bazat doar pe documente falsificate ordinar de administraţia SUA. De asemenea, clădirile indicate de SUA în fotografiile din satelit ca fiind locaţii nucleare, nu aveau această destinaţie.
- Donald Rumsfeld, secretar de stat al apărării SUA (şi unul dintre preşedinţii Monsanto), minte cu neruşinare afirmând că racheta irakiană al-Samoud 2 ar avea o rază de acţiune de 500 km. Dovezile reale au arătat că racheta fusese testată pentru zboruri de 9 km.
- administraţia Bush a susţinut în repetate rânduri că Saddam are legături cu reţeaua Al Qaeda, aserţiune centrală pentru declanşarea războiului. Însă nici CIA, nici FBI nu au fost de acord cu această premisă. "Analiştii CIA s-au plâns că înalţi oficiali din Administraţie au exagerat semnificaţia unor rapoarte ale serviciilor secrete cu privire la Irak, în special în legătură cu implicarea acestei ţări în terorismul mondial, pentru a întări argumentele politice pentru declanşarea războiului", iar "la FBI, unii anchetatori susţin că sunt nedumeriţi de forţa cu care Administraţia insistă pe o legătură solidă între Irak şi reţeaua lui Osama ben Laden. Noi analizăm situaţia de mai bine de un an şi pur şi simplu nu credem că această legătură există".
- informatorul Al Qaeda care a susţinut că teroriştii transportaseră materiale radioactive în Irak, a picat la testul cu poligraful, fapt recunoscut public.
- preşedintele Cehiei a contrazis declaraţiile lui Bush, că serviciile cehe de informaţii ar fi în posesia dovezilor întâlnirii lui Mohammed Atta din Al Qaeda cu un agent irakian, la Praga, în aprilie 2001.
- Hans Blix, şeful comisiei de inspectori ONU, a conchis fără nici un fel de probe concrete că Irakul ar deţine 100 de tone de arme chimice ascunse, declaraţie contrazisă de fostul şef al aceleaşi comisii, Scott Ritter. Tot Hans Blix a declarat însă că nu a găsit nici un fel de dovezi că Irakul şi-ar specializa oameni în Siria şi Iordania, în producţia de arme chimice.
- aşa-zisa tentativă de asasinare a lui George Bush Sr., "organizată" de irakieni, a fost negată oficial de membrii fostei administraţii Clinton.

În concluzie, întreaga listă a argumentelor lui Bush împotriva lui Saddam Hussein, expusă în emisiuni televizate urmărite de toată lumea, s-a bazat pe interpretarea fragmentară şi câteodată de-a dreptul falsă a rapoartelor serviciilor de informaţii americane, oficialii CIA, FBI şi din Departamentul pentru Energie fiind presaţi să întocmească rapoarte care să susţină poziţia administraţiei.

Invazia din Irak a fost urmată de atrocităţi inimaginabile la care a fost supusă populaţia civilă nevinovată, de militarii SUA şi proaspeţii lor acoliţi şi protejaţi, serviciile de securitate şi de poliţie irakiene şi miliţiile sectare.

Scandalul torturii aplicate prizonierilor de la închisoarea Abu Ghraib din Bagdad, nu a putut fi muşamalizat şi s-a soldat cu judecarea în Curtea Marţială a 11 militari americani şi demiterea şi degradarea ţapului ispăşitor, generalul de brigadă Janis Karpinski, care a fost înlocuită, din funcţia de comandant al sistemului de detenţie irakian, de călăul de la închisoarea militară infamă Guantanamo din Cuba, gen.mr. Geoffrey Miller, nimeni altul decât cel care-i recomandase "colegial" când fusese numită în funcţie: "să trateze prizonierii ca pe nişte câini ce sunt, pentru a se asigura de obedienţa lor."

Asasinarea familiei Hassan
Sfidarea mondială a fost fără precedent, demagogi ca Bush şi Blair continuând să facă cu nesimţire declaraţii optimiste, în numele poporului irakian, american sau englez, ce contraziceau flagrant situaţia de fapt din Irak, ţară adusă în pragul dezastrului de forţele coaliţiei.

Pentru noi românii este mai mult decât trist, că servilismul unui preşedinte vândut a implicat păgubos şi armata română în scrierea uneia dintre cele mai negre pagini ale istoriei mondiale.

Dispatches - Iraq's Secret War Files (torrent)

Subtitrare

9 comentarii:

 1. Multumim Marian Matei si pentru acest material extraordinar si traducerea acestui film foarte "fierbinte" , tinand cont ca a iesit pe "sticla"abia in 25 oct 2010. Tine-o tot asa!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc si eu pentru aprecieri si colaborare.

  RăspundețiȘtergere
 3. mie imi vine sa plang :-|

  RăspundețiȘtergere
 4. Te inteleg perfect. Sunt scene pe care nu doresc sa le mai revad vreodata. Mi-a fost foarte greu sa traduc acest documentar din cauza ororilor dovedite.

  RăspundețiȘtergere
 5. nu pot vedea filmul decit in format mic. De ce oare?

  RăspundețiȘtergere
 6. super tare site, ma bucur ca exista oameni dedicati ca tine. tin sa iti multumesc. sunt cu ochii lipiti de blogul tau:)

  RăspundețiȘtergere
 7. Multumesc si eu Mark, pentru interesul acordat si aprecieri !

  RăspundețiȘtergere
 8. informatii interesante pe care elitele incearca sa le tina ascunse

  RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !