3 oct. 2010

Dan Preda - Impostura agresivă (critica lui Nassim Haramein)

La foarte scurt timp după ce reuşisem să traduc al doilea DVD al conferinţei lui Nassim Haramein - Traversând orizontul evenimentelor - "Ridicarea la ecuaţie", am observat publicarea pe un blog a unui volum foarte ambiţios, pe care-l aveţi în imagine,  al unui autor care-şi propunea să unifice tot ce există, incitat probabil de Nassim, care abia ce reuşise să unifice doar teoria câmpurilor, lăsând liberă opţiunea unificării Universului. Volumul îl puteţi găsi aici.

Am început să-l citesc, plin de mândrie, că, în sfârşit, s-a găsit şi un savant mioritic care să depăşească limitele rasei umane, văzând Universul în toată nuditatea lui. Nu mi-a luat prea mult timp să realizez impostura; mi-a luat mult mai mult timp să mă conving singur de necesitatea scrierii acestei recenzii, deşi nu ştiu şi cât de cunoscută va deveni opinia mea. Şi mai ales, sper să nu fie considerată reclamă.

Voi încerca să vă conving şi pe dumneavoastră de (non)calitatea acestei lucrări, care mi s-a părut dubioasă până şi prin afişarea perioadei 2009-2012, pe care sincer nu ştiu cum s-o interpretez. Atunci îi expiră înregistrarea la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor ? Vom aştepta, cu volumul în braţe, anul 2012, sperând ca schimbarea să ne menajeze, pe noi, partizanii lui Dan Preda ?


Sunt răutăcios desigur, dar trebuie să recunosc că megalomania unora nu-mi dă pace şi atacul la adresa lui Haramein, pe care-l acuză incorect de săvârşirea a trei greşeli fundamentale, m-a surprins neplăcut.

Să trecem la lucrarea propriu-zisă, a celui care se declară, când Dan Preda, când dipl.ing. Daniel Georgel Preda (sper că e vorba de una şi aceeaşi persoană) şi cred că voi fi mult mai elocvent dacă-mi voi expune argumentele, pe puncte.

1. Lipsa de modestie

Lucrarea abundă de declaraţii şi expresii aberant-laudative referitoare la propria-i operă, de genul :
"unificarea a tot ce există", "fundamentul universului", "cheia forţelor universale", "saltul către o nouă eră în evoluţia umanităţii", "scânteia care detonează marea explozie tehnologică", "legea vieţii", "cel mai mare impuls dat vreodată civilizaţiei umane, de la origini şi până în prezent" şi am să vă las dumneavoastră (ne)plăcerea de a continua lista, deloc scurtă, fiindcă personal am un stomac destul de sensibil.

Chiar denumirea propriului site este sugestivă: http://www.thefundamentaluniverse.ro/ şi până la Daniel Preda care a patentat Universul, crezusem că Monsanto deţinea recordul de aroganţă, prin cele 4 plante patentate (plus o specie de porc, alta decât cei din propriul consiliu de administraţie) cu sprijinul năucilor din justiţia americană şi a United States Patent and Trademark Office. Ca o completare, pentru cei care nu cunosc Monsanto, lor le datorăm şi alte "binefaceri" ca:
DDT, agentul Orange (dioxina) şi PCB, introducerea cafeinei şi zaharinei în Coca-Cola, aspartamul, hormonul bovin de creştere, plantele modificate genetic începând cu 1982 şi lista poate continua, dar mă opresc aici. Le voi dedica un articol special în viitorul apropiat.

Susţine că lucrarea este rodul unei munci sisifice, de 1400 de ore şi vă invit să faceţi calculele singuri, ca să constataţi cum a rezolvat Universul, în mai puţin de trei luni de muncă şi cum declară el pompos, la pagina 4: "saltul de civilizaţie a fost declanşat deja, astăzi, octombrie 2009".

Şi constat iarăşi, cu adâncă  tristeţe, că aparţin unei epoci muribunde, care numea cu totul altfel zilele săptămânii.

2. Forma

Lucrarea este redactată neglijent, cu multe greşeli, cu folosirea abuzivă a caracterelor aldine, a sublinierilor, a fontului de culoare roşie sau a fonturilor de diverse mărimi, a fundalurilor albastre sau roşii ş.a.m.d. Efectul garantează instalarea cefaleelor după primele pagini. Dacă veţi dori să parcurgeţi lucrarea şi aveţi retina sensibilă, vă recomand ochelarii de soare sau mai bine pe cei opaci.

 3. Conţinutul incoerent

Deşi declară emfatic, că lucrarea este caracterizată de "viziunea clară şi predictibilitatea demonstrată", vă veţi convinge rapid că tocmai asta îi lipseşte.

La tot pasul întâlneşti declaraţii siropoase sau agresiv afectuoase, care fac apel la sufletul tău de român inocent, care nu a bănuit ce minune i se va aşterne în faţă.

Declară că stilul este unul personalizat şi cred că este una dintre puţinele declaraţii oneste pe care le face, fiindcă în viaţa mea nu am întâlnit o asemenea babilonie, cu pretenţie de operă ştiinţifică.

4. Lipsa de onestitate ştiinţifică

Am fost tentat iniţial să-i acord circumstanţe atenuante, crezând că poate nu l-a studiat corect pe Haramein dar am abandonat această ipoteză, fiindcă, atunci când vrea, este capabil sa-l citeze corect.

Face afirmaţia că teoria lui Haramein este viciată de 3 mari greşeli fundamentale, care, lui personal, "i-au detonat intuiţia". Cred că a confundat intuiţia cu puţina onestitate care-i mai rămăsese şi voi argumenta.

A. Prima eroare a lui Haramein: "A plecat de la mare la mic, prin divizare... şi a obţinut particula fundamentală."

Nimic mai puţin adevărat. Nassim vorbeşte despre un principiu fundamental al diviziunii, care ne-ar ajuta să regăsim structura Universului, la orice scară dimensională, tocmai pentru a evita să  mai cădem în greşeala căutării unei aşa-zise particule fundamentale, care s-a dovedit, în timp, a fi sterilă. Ba chiar ironizează comunitatea ştiinţifică, fiindcă oprirea la dimensiunea sau lungimea Planck, de 10 la puterea -33 cm, i-a condus la obţinerea unei densităţi a vidului de 10 la puterea 94 grame/cm cub, obligându-i să procedeze la aşa numita "renormalizare". Haramein vorbeşte permanent de un infinit mic şi în nici un caz despre o particulă fundamentală.

Mai mult decât atât... marea găselniţă a lui Preda este "un principiu fundamental al multiplicării" şi am să vă las din nou pe dumneavoastră să-i analizaţi originalitatea. Personal, mi se pare un plagiat şi încă unul de proastă calitate.

B. A doua eroare: "A studiat staţionar, nu a plecat spre afară, nu a extins mini universul creat".

Încă o minciună. Dacă există vreun cuvânt care se repetă halucinant în prezentarea lui Haramein, acesta este cuvântul "dinamic". Haramein spune clar că inovaţia lui şi a colaboratoarei sale, Elisabeth Rauscher, este tocmai rezolvarea dinamică a ecuaţiilor de câmp ale lui Einstein, prin introducerea torsiunii, ca un tensor de rangul al doilea. Că întreg Universul este lipsit de sursa dinamicii sale, dacă excludem torsiunea din modelul spaţiu-timp. Şi că, în căutarea tiparului fundamental, mergem la orice scară, fără limite, de la infinit de mare la infinit de mic. Vizionaţi şi convingeţi-vă singuri !

C. A treia eroare: "A menţinut sistemul închis, fără in-out, noi venim dintr-un loc al Universului şi ne îndreptăm către altul, elicoidal, în direcţia şi sensul vectorului tractor".

Cum poate fi considerat ca fiind închis, un sistem care evoluează din infinit spre infinit, trecând cum spune Haramein, în orice moment, prin seturi diferite de informaţii, neocupând niciodată acelaşi punct în spaţiu ?

Şi Preda argumentează optimist şi total pe lângă subiect: "O tehnologie ipotetică de scanare a Universului... ar arăta că este plin de găuri de vierme."

De unde ştie el cum ar funcţiona o tehnologie ipotetică?

Şi ce legătură au, deocamdată ipoteticele găuri de vierme, cu deplasarea spaţială elicoidală a sistemului nostru solar ?

Şi de unde rezultă din deplasarea sistemului solar, natura închisă a Universului ?

Şi mă opresc aici cu analiza subtilei opere a noului geniu carpatin, căruia îi urez succes în demersurile sale, dacă va trece peste auto impusa limită a lui 2012 şi îi urez, sincer, să demonstreze în timp, că l-am judecat eronat.

Poate mă manifest eu însumi ca unul dintre "inchizitorii" pe care-i detest atât de mult, aşa că vă invit să nu mă credeţi pe cuvânt şi să studiaţi singuri volumul.

Succes... veţi avea nevoie !


20 de comentarii:

  1. Finuta critica ... Puteai sa fi si mai dur ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ii ajunge si atat... pana la urma e doar un plagiat

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare,
    Interesanta critica, puteai fi mai dur. Inchizitia aredea pe rug...
    O fi vorbit Nassim despre Brancusi, cultura Cucuteni sau calusarii "oltenesti"..???
    A intelege "Fundamentul Universului" nu depinde de numarul anilor de studii...NU ai vazut decat "impostura agresiva" insa te asigur ca sunt multi altii care au vazut cu totul...altceva!
    Acestia au parcurs intreaga informatie...si au inteles perfect!
    Apreciem critica, atata timp cat este constructiva si se bazeaza pe respectul parerii celorlalti, chiar daca nu este asemanatoare cu a noastra!
    Aceasta este doar parerea ta, o respect...dar nu o combat.Ma rezum la a zambi...politicos!
    cu simpatie,
    DAN PREDA("geniul carpatin")

    Sunt 2 stelute pe coperta, nu prezenta informatia trunchiat pentru ca nici altii nu o sa inteleaga mai mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Nu sunt de acord cu nimic din ceea ce spui, dar sunt gata sa mor pentru dreptul tău de a vorbi"
    - o remarcă atribuită lui Voltaire
    A lui o fi?! Se plagiază tare mult zilele astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Dan Preda ... Daca cineva isi bazeaza o parte din afirmatii pe minciuni, nu cred ca e bine sa-i respecti parerea. In cazul dumitale nu este vorba doar de o simpla parere (de fapt cateva mii de pareri, ceea ce exprimi dumneata in carte), ci o argumentatie solida, bazata pe argumente logice, stiintifice, amestecate cu minciunele, ici colo. Asa fac si mari manipulatori ai lumii de astazi. Ofera 70-80-90% adevar si 10 - 30 % minciuna. Si astfel se zapacesc mintiile oamenilor, caci vorba aceea "daca nu reusesti sa-i convingi, zapaceste-i". Chiar nu e frumos sa te ridici pe dumneata deasupra lui Nassim, incercand sa-l discreditezi prin minciuni. Recunoaste mai bine franc, ca de la Nassim ti-au venit multe inspiratii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eleganta dialogului,cu orice interlocutor, este o masura a inteligentei si maturitatii!
    In masura in care se doreste pot da curs unui dialog elegant!...insa pana atunci,...
    zambesc politicos!
    Dan Preda

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Dan Preda. Ce intelegi printr-un dialog elegant? In critica adusa de dl. Marian in acest articol s-au ridicat niste intrebari la fileu, pe care dumneata le-ai evitat "elegant". Slalomul printre idei este generator de zambete politicoase, se pare ...

    RăspundețiȘtergere
  8. privesc ..citesc .. si citesc .... ori eu sunt batut in cap ori alatuararea celor doua cuvinte este impotriva naturii ...deci DIPLOMAT si INGINER ... pur si simplu nu inteleg ce pregatire are DAN PREDA .. a absolvit o institutie tehinica si este INGINER ..tot respectul ptr asta ... a absolvit si o institutie care te face si diplomat ??? ma scoate si pe mine cineva din dilema asta ? cu stima AYAN.....

    RăspundețiȘtergere
  9. :) Salut Ayan. Conform Dex, diplomat=care a obtinut o diploma. E vorba de cei care au sustinut examen de diploma si nu de licenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si nepoata mea de 14 ani este diplomata. A sustinut examen la mai multe materii si a luat diploma de 8 clase.

      Ștergere
  10. Am reusit cu mari eforturi sa termin de citit marea lucrare a lui Dan Preda.In primul rand subscriu in totalitate parerilor critice emise mai sus!In al doilea as vrea sa-i transmit lui Dan Preda ca pe Densusianu l-au citit si altii fara sa-si aroge "drepturi de autor",de altfel ambele lucrari(ei da,sunt doua)ale lui Dan Preda sunt facute dupa un "principiu" foarte cunoscut Copy/Paste...In concluzie marea descoperire este doar un maaaare talmes-balmes de idei niciodata duse pana la capat!P.S. De ce 2009-2012?Ca sa inregistrezi o marca(carte,nume etc)la O.R.D.A. trebuie sa platesti o suma de bani,care difera in functie de perioada solicitata pentru in registrare,dl.Preda cred ca a avut bani doar pentru 3 ani, sau a incercat sa speculeze isteria declansata pe internet fata de "fatidicul an 2012".

    RăspundețiȘtergere
  11. ok. o sa ma limitez la a nu citi cartea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Formează-ţi propria opinie ! Nu te lua după noi !
    :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Superb! Imi sunteti dragi, baieti! Mai ales tu, Marian - superb Spirit in colosala misiune. Multumesc ca existi!
    Nassim a aprins o Lumina si, cum e firesc in Jocul polaritatii, trebuiau sa apara unii care sa se imbete cu apa rece crezand ca-i pot lua Luminii un manunchi de raze ca sa inventeze o alta cu alt nume. Numai ca Lumina, odata aprinsa, nu se poate imputina in vreun fel. Nemaivorbind de faptul ca Ea, Lumina, nu poarta vreun nume. Sau poate... doar unul singur... "AHA!"...
    Uitati-va la candoarea lui Nassim!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru aprecieri si urari ! Dar nu-ti mai risipi afectiunea. Acest blog imi apartine doar mie, deci vorbesti cu un singur "baiat". :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ca urmare a articolului postat aici, am accesat si eu site-ul d-lui Preda.
    Pe langa faptul ca e un "talmes-balmes" ca si constructie (meniul este in engleza + romana: home, despre, download, seminarii, etc....in momentul in care accesezi varianta in engleza a site-ului nu ai legatura de revenire la varianta in limba romana....este plin de greseli de ortografie....etc etc etc) as avea o intrebare pentru domnul Preda (pe care prefer s-o postez aici, ca urmare a solicitarii dansului de a avea un "dialog elegant", ca si "forma de inteligenta si maturitate": De ce se specifica pe site, la meniul "Despre" faptul ca " Aceat proiect va fi pus la dispozitia tuturor, transmiterea informatiilor cuprinse in lucrare, in directii preferentiale, fiind exclusa. Fiind considerate de mare interes pentru umanitate aceste date sunt "open source".", urmand ca apoi, la rubrica "Seminarii" faptul ca "Nu este permis accesul cu dispozitive electronice de inregistrare audio-video!"?
    Ii multumesc anticipat domnului Preda pentru raspuns (in caz ca il va da), si in acelasi timp, il felicit pe autorul acestui blog:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Dan Preda? ...un sfertodoct penibil!

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnul Dan Preda are cunostinte "ample" de marketing... Mai era unul p'aci pe internet care ne invata cum a facut el multe milioane de euroi cu carti personalizate pentru copii si descria cam cum ar trebui sa arate (ca design - vreau sa spun) ofertele astea de afaceri... Dupa modelul lui s-au mai luat si altii care ne trimit pe mail tot felul de sugestii de afaceri cu catig garantat, ne dau informatia cu lingurita si ne imbie de o mie de ori sa cumparam CD-ul complet...
    Cam dupa designul acesta s-a luat si domnul Preda... Urmariti va rog cu atentie...
    Cu alte cuvinte... a reusit un "plagiat cu stil" bine pus in valoare cu tehnici de marketing pentru papagali care musca si cumpara tot!... A pierdut din vedere insa faptul ca cei care sunt interesati de astfel de subiecte sunt - totusi - oameni... relativ inteligenti, care au reusit sa se rupa - cel putin partial - de marea manipulare pe care o reprezinta "sufletul comertului" si prin care sunt indobitociti 99.99% din populatia Terrei ...
    Va propun sa-l scuzam... el inca mai crede in puterea marketing-ului si a internetului...
    Si va mai propun inca ceva: Pentru ca mi-e rusine cu un astfel de compatriot (si desigur si cu alti compatrioti plagiatori - ca si el; nu mai dau nume...), propun sa-l excludem cu totul si sub orice forma de pe toate site-urile si de pe toate blogurile ! Nu-i mai specificati nici numele, nici "operele", acestea fiind chei pentru motoarele de cautare !Ziceti-i cum vreti voi... RECREATORUL UNIVERSULUI, PROFESORUL LUI DUMNEZEU, GENIUL PE CARE INSUSI DUMNEZEU L-A PLAGIAT... ma rog... mai gasiti voi solutii... Hai sa-l dam afara de pe internet ! Altceva nu poate sa-l doara mai tare ! Chiar merita cat mai putine aparitii in motoarele de cautare ! Submediocritatea si furtul nu sunt lucruri care merita mediatizate ! Rusine, domnule Preda !

    RăspundețiȘtergere
  18. "Domnul" in cauza este unul dintre rasfatatii sistemului pe care si site-ul slugarnic descopera.ro il lauda ca pe un geniu neinteles, etichetandu-l stupid pe Nassim Haramein ca pe un promotor al falsei stiinte, in timp ce-l ridica in slavi pe cel care i-a furat munca. Nimic nou pana aici: la fel l-a furat si Pasteur pe Bechamp si la fel procedeaza multi altii de teapa lor. Este o strategie clasica prin care asemenea nulitati intervin intr-un domeniu onest, pentru a-i compromite mesajul. Sunt de acord cu nepopularizarea individului, dar nu voi sterge aceasta postare fiindca tocmai tacerea si inertia noastra permit unor astfel de plagiatori si sistemului, in sine, sa continue sa ne asalteze cu propaganda lor abjecta.

    RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !