23 iun. 2011

Biologia percepţiei & Psihologia schimbării

Doi pionieri ai noii paradigme ştiinţifice, celebrul microbiolog Bruce Lipton şi partenerul său, psihologul Rob Williams, dezvoltau în comun în 2001, prin acest DVD ce cuprindea un cuplu de filme, Bruce Lipton - The Biology of Perception şi Rob Williams - The Psychology of Change, o teorie ce zguduie viziunile tradiţionale asupra biologiei şi psihologiei umane, demontând miturile predominante ale fiecărei discipline şi furnizând o cale logică, ştiinţifică şi practică de a înţelege aceste idei revoluţionare, legate de natura inseparabilă a conexiunii minte/trup.

Se cuvin a fi spuse câteva cuvinte despre acest cuplu de savanţi autentici:

1. Bruce Lipton -  specialist în biologie celulară, cu un doctorat la Universitatea Virginiei din Charlottesville, în 1971. A funcţionat ca profesor asociat de anatomie şi lector de biologie celulară, histologie şi embriologie, la Facultatea de Medicină a Universităţii Wisconsin, cercetările sale asupra mecanismelor de control celular, implicând folosirea de celule musculare umane clonate.

Bruce a demisionat, renunţând la un contract restrictiv, pentru a se putea dedica cercetărilor independente, privind integrarea fizicii cuantice cu biologia celulară. A revenit în mediul academic ca cercetător al Facultăţii de Medicină a Universităţii Stanford, pentru a-şi putea testa practic ipotezele, între 1987 şi 1992.

Ultimele sale cercetări, ce contrazic flagrant dogma oficială a controlului genetic, au revelat trasee biochimice ce conectează mintea de corp şi furnizează dovezi ale bazelor moleculare ale conştiinţei şi viitorului evoluţiei umane.

2. Robert M. Williams - filozof, absolvent al UCLA, cu un doctorat în Consiliere şi servicii personale la Universitatea din Colorado. Este preşedinte al The Myrddin Corporation şi director al PSYCH-K Centre International. În primii 14 ani ai carierei a deţinut poziţii de manager în corporaţii din domeniul energetic şi al telecomunicaţiilor.

Printr-o trezire spirituală, a abandonat mediul de afaceri pentru a se dedica psihoterapiei. Considerând inacceptabilă filozofia psihologică a vremii, căreia îi lipsea total esenţa spirituală şi eficienţa, a studiat multe metode neortodoxe ale schimbării, atât antice cât şi contemporane.

Studiile sale l-au condus la o serie de descoperiri intuitive, concretizate în procedura numită PSYCH-K, începând cu 1988, ca metodă simplă şi directă de a schimba credinţele auto-limitative ale subconştientului, din care se manifestă aproape întreg  comportamentul uman, constructiv sau distructiv.

Idealul său este accelerarea evoluţiei spirituale individuale şi globale, prin alinierea credinţelor subconştiente cu înţelepciunea conştientă izvorâtă din cele mai importante tradiţii spirituale şi intelectuale ale lumii.

Am stat mult în cumpănă, dacă să traduc sau nu aceste două filme, pe de o parte fiindcă nu sunt tocmai recente iar, pe de altă parte, fiindcă bogăţia informaţiei furnizate îi provoacă pe cei doi lectori la o cursă contra cronometru, în ora avută la dispoziţie de fiecare în parte, fapt ce nu uşurează deloc obţinerea unei traduceri decente şi comprehensibile, mai ales.

Am făcut-o totuşi, fiindcă, aşa cum spunea Bruce, ştiinţa întârzie mereu prezentarea informaţiilor noi cu cel puţin 10-15 ani - dacă nu le cenzurează complet cumva, când sunt prea incomode, contestând teoriile absurde ce predomină în biologie şi genetică, aşa cum este cazul de faţă - şi, ca atare, informaţia rămâne cel puţin de actualitate şi este chiar de avangardă pentru mulţi oameni.

În altă ordine de idei, filmele reprezintă o combinaţie unică, depăşind graniţele teoriei şi ale speculaţiei pure sau ale ştiinţei de dragul ştiinţei, dacă doriţi, prezentând cu ajutorul lui Rob Williams şi metode practice de eliminare a blocajelor, fobiilor şi altor tare psihice, în tratarea cărora psihologia tradiţională şi-a demonstrat de multă vreme impotenţa şi incompetenţa, banii continuând să curgă pe canapelele luxoase ale emulilor traficantului manipulator Freud, prin grija inocenţei şi a naivităţii unei clientele deloc nesemnificative, neconvinsă încă de impostura şi chimizarea galopantă a acestei profesii detestabile, când este practicată în acest mod complet nesincer.

Tehnicile practicate de Rob Williams sunt rupte total de practica tradiţională, meritând poate mai mult ca orice altceva să poarte numele cinstit de psihoterapie, deşi el însuşi îşi contestă contribuţia în procesul schimbării percepţiei, susţinând că are legătură doar cu divinitatea şi înţelepciunea inerentă din fiecare fiinţă umană.

Nu am practicat niciodată metodele de testare a subconştientului, pe baza răspunsului muscular, prezentate de Rob Williams, dar sunt dispus să le acord credit în contextul holistic al biologiei umane, redefinită de Lipton prin perspectiva cuantică, fiindcă nici reflexoterapia, de exemplu, nu mă impresiona cândva, dar o experienţă personală m-a convins de validitatea conceptelor ei.

În plus, deşi îl detest pe Einstein pentru rolul său nefast jucat în istoria omenirii şi pentru ascunderea unor descoperiri cruciale din fizica cuantică, încă de la începuturi, nu-i pot nega calitatea de iniţiat şi dreptatea parţială cu care afirma următoarele:

"O fiinţă umană este parte a unui întreg, numit de noi 'Univers', o parte limitată în timp şi spaţiu. Omul se experimentează pe sine, gândurile şi sentimentele sale, ca pe ceva separat de rest, un fel de iluzie optică a propriei sale conştiinţe.

Această iluzie e ca un fel de închisoare pentru noi, restricţionându-ne dorinţele personale şi limitându-ne afecţiunea la doar câteva persoane apropiate nouă.

Sarcina noastră trebuie să fie eliberarea din această închisoare, extinzând cercul compasiunii pentru a cuprinde toate creaturile vii şi întreaga natură, în deplina sa frumuseţe.

Nimeni nu este capabil să realizeze complet acest lucru, dar năzuinţa către o asemenea realizare este prin ea însăşi parte a eliberării noastre şi a fundamentării liniştii noastre interioare."

Am spus "parţială", fiindcă tocmai integrarea noastră completă în Univers, este garanţia nelimitării noastre la un timp şi un spaţiu ce sunt doar simple convenţii, datorate viziunii mecaniciste newtoniene asupra lumii.

În ce priveşte informaţia omisă cu intenţie de Einstein, în domeniul fizicii cuantice, nu-i pot acorda circumstanţe atenuante, fiindcă s-a lăsat înspăimântat de implicaţiile folosirii teoriei, din motivul prezentat magistral de laureatul Nobel, Eugene Wigner:

"Când domeniul teoriei fizice s-a lărgit ca să cuprindă fenomene microscopice, prin crearea mecanicii cuantice, conceptul de conştiinţă a apărut din nou în discuţie.

Nu era posibilă formularea legilor mecanicii cuantice, într-un mod care să fie pe deplin consecvent, fără a face referire la conştiinţă."

Încercând să ne convingă steril, de existenţa unei particule fundamentale a aberaţiei numită "materie", pentru a putea justifica în oarecare măsură şi fondurile uriaşe alocate unor proiecte malefice mamut, gen CERN, elitele lumii au permis o prea mare apropiere de nivelele microscopice, regretând amarnic "scheletul din dulapul cuantic" - actul influenţei conştiente asupra obiectului observării, ce releva natura energetico-spirituală şi nu materială a lumii - pe care se chinuie fără succes să-l mascheze, prin "interpretarea de la Copenhaga", din 1927, a lui Niels Bohr şi Werner Heisenberg, omorând fără milă inocenta pisică ipotetică a lui Schrödinger.

Dificilă sarcină, în condiţiile în care deşi multă lume nu este conştientă de acest fapt, teoria cuantică a încetat de multă vreme să mai fie o simplă teorie, având uluitor de mult succes, fiindcă nici una dintre predicţiile ei nu a fost vreodată eronată şi, chiar mai grav de atât, mai bine de o treime din economia noastră mondială depinde de produse care se bazează pe ea.

În contextul generic redefinit astfel magistral de fizica cuantică, este tot mai obscură graniţa dintre spiritualitate şi ştiinţa corectă, sarcina lui Bruce Lipton de a anula absurda teorie a predeterminării genetice devenind aproape banală.

Şi acest fapt mă bucură, fiindcă nici o religie a lumii nu are sens în absenţa conceptului reîncarnării, al ciclului de perfecţionare karmică a fiinţei spirituale umane, genetica lui Watson şi Crick impunând inexorabil un plan cromozomial inflexibil, ce ne dicta întreaga viaţă încă din momentul fecundării, eliminând din start orice nuanţă de liber arbitru.

"Teoria cuantică ne spune că întâlnirea fizicii cu conştiinţa, aşa cum este demonstrată în cazul lucrurilor mici, se aplică în principiu la tot şi că 'totul' ar putea include întregul Univers. Copernic a detronat omenirea din centrul cosmic. Oare teoria cuantică sugerează că, într-un sens misterios, noi suntem centrul cosmic ?"

Bruce Rosemblum & Fred Kuttner

12 comentarii:

 1. salut; f. bun articolul ...chiar vazusem pe yoube in parti si tot amanasem sa ma uit- acum dau aici de el intreg, tradus si pus intr-un articol ce lamureste si povesteste succint si frumos mai multe inainte.:) vezi si asta(check it out)...daca nu o stii:
  Physics, Metaphysics & the Consciousness Connection 1 of 18
  http://www.youtube.com/watch?v=akgCb85PG-A

  ps: poate poti sa conectezi cumva blogul la facebook printr-un cod, in ideea sa se poata da like la articol.:) o sa iau la frunzarit blogul acum, ca l-am gasit:) spor:) iubire si intelepciune:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc de aprecieri! Nu am idee cum se poate conecta la facebook si nici nu prea am incredere in acel site.

  RăspundețiȘtergere
 3. Hello Matt,

  Please, could you fix the zip file in this link:
  http://s6.transfer.rol.ro/6969dd2a229d466d2334fa66af729d6d.html

  I really apreciate if I could use your subtitle's as a base srt to translate this 2 wonderful conferences to my language (portuguese).

  Thks
  Alexandre

  RăspundețiȘtergere
 4. It's nothing wrong with that link. It works for me. But, if you want, enter yahoo messenger, ID antiiluzii and I can send you the subtitles.

  RăspundețiȘtergere
 5. Or you might find them yourself on www.subs.ro or www.titrari.ro .

  RăspundețiȘtergere
 6. ok Matt, I finded this sub...

  Your subs are very useful, and work very well. It reduce any further translates time.

  You are helping not only your people, man

  Thks again
  Alexandre

  RăspundețiȘtergere
 7. Au disparut filmele? Nu le mai gasesc subtitrate nicaieri pe internet..

  RăspundețiȘtergere
 8. Le poti vedea sau downloada de aici http://fymaaa.blogspot.ro/2011/07/biologia-perceptiei-psihologia.html

  RăspundețiȘtergere
 9. Multumesc frumos pentru solutia mai mult decat evidenta! :)
  Data viitoare o sa fiu mai atent :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Robert M. Williams este intr-adevar un filozof ce merita ascultat

  RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !