30 mar. 2015

Marinaleda - Utopia spaniolă

„Dacă acesta este preţul care trebuie să fie plătit pentru o idee, atunci să-l plătim. Nu este nevoie să fim jenaţi, înfricoşaţi sau ruşinaţi de asta. Este vremea să spunem, cu îndrăzneală: ‚Da, cred în înlocuirea acestui sistem al nedreptăţii cu unul drept; cred în sfârşitul înfometării şi în dezvăluirea crimelor provocate de sistem; cred în domnia sufletului omenesc asupra tuturor legilor pe care omul le-a făcut sau le va face; cred că nu există pace acum şi că nu va exista niciodată pace, atât timp cât unii îi vor conduce pe alţii; cred în dezintegrarea totală şi în desfiinţarea principiului şi practicii autorităţii; sunt o anarhistă şi, dacă pentru asta mă condamni, atunci sunt pregătită să-mi accept condamnarea.”

Voltairine de Cleyre,
Exquisite Rebel: The Essays of Voltairine de Cleyre
– Anarchist, Feminist, Genius

Când am abordat pentru prima dată problema anarhismului  pe acest site, am fost pe deplin conştient că încercam să surmontez două handicapuri majore: în primul rând, prejudecăţile umane, adânc înrădăcinate în voi cu ajutorul unei propagande insidioase desfăşurate pe parcursul aproape a unui secol, ştiam că vă vor împiedica să acordaţi deplină atenţie acestui subiect, pe care mă aşteptam să-l identificaţi în mod eronat, aşa cum aţi fost educaţi, cu haosul şi dezlănţuirea iraţională a mulţimilor; în al doilea rând, am scris acea postare cu un gust amar, fiindcă toate exemplele practice pe care vi le puteam oferi erau ale unor societăţi utopice care au fost împinse inexorabil către dispariţie de către marile guverne autocrate ale lumii.

Nu m-am înşelat, din nefericire, deşi v-am oferit spre studiu opiniile unor gânditori de frunte, ca Noam Chomsky, Howard Zinn sau Gregory Sams ş.a., iar postarea în cauză a trecut aproape neobservată, având numai un singur comentariu şi opt vizionări – de-a dreptul ridicol – ale celor două filme asociate.

La drept vorbind, însă, nu m-a mirat deloc această atitudine inertă, fiindcă voi, marea majoritate a celor care bântuiţi pe asemenea site-uri de profil, nu vânaţi decât „noul”, prezentat, dacă se poate, cât mai aproape de maniera scandaloasă a aşa-ziselor buletine de ştiri, şi vă pierdeţi foarte rapid interesul în momentul în care subiectul, în sine, vă obligă să mai şi gândiţi niţel.

Cu alte cuvinte, în genere, aproape toţi cei care vă plângeţi de viaţa insuportabilă pe care o duceţi în această ţară uitată de Dumnezeu nu sunteţi decât nişte demagogi, aflaţi numai în căutarea „senzaţionalului” ieftin, nedispuşi fiind să vă informaţi asupra modalităţilor practice de ieşire din această criză a conştiinţei şi identităţii naţionale, şi, mai grav decât atât, sunteţi complet incapabili să apreciaţi până şi ceea ce vi se oferă pe tavă, fără nici un efort din partea voastră.

Unii dintre voi aţi avut chiar nesimţirea de a mă apostrofa prin comentarii că am îndrăznit să nu mai traduc din Krishnamurti – deşi numărul vizionărilor celor 55 de filme traduse pe acest subiect este, de asemenea, ridicol de mic – uitând că acest site îmi aparţine şi numai eu decid ce anume se traduce şi se publică aici şi că, dacă nu vă convine, aveţi la dispoziţie un mic „x” pe fond roşu, în colţul din dreapta sus, care vă permite să ieşiţi foarte rapid dintr-un mediu care nu corespunde standardelor voastre valorice.

Dar, aşa cum am declarat şi pe pagina Contact, nu vouă, sicofanţilor,  vă este dedicat acest site, ci puţinilor oameni oneşti care chiar sunt dispuşi să se trezească şi să se informeze corect, nu din mass-media aservită puterii, şi chiar dacă n-am mai tradus documentare de mare amploare în ultima vreme, acestora mă străduiesc să le menţin atenţia trează cu informaţii cât mai actuale posibil.

În aceeaşi ordine de idei, descoperind cu satisfacţie că ideile revoluţiei spaniole nu au sucombat în totalitate, revin de această dată asupra subiectului prezentându-vă o utopie spaniolă vie, societatea anarhică a micului orăşel andaluz Marinaleda, în care nu există poliţie şi nici preoţi, iar hotărârile de orice natură sunt luate în adunarea generală, prin democraţie directă, aşa cum afirmă carismaticul şi eternul primar al localităţii, Juan Manuel Sánchez Gordillo.

Nu am de gând să intru în prea multe amănunte, fiindcă filmele sunt foarte explicite şi există multe articole detaliate, în limba română, despre Marinaleda, ci numai vă atrag atenţia asupra faptului că atitudinea guvernului faţă de protestatarii spanioli a fost identică – acesta  manifestându-se cu violenţă şi refuzând să-l exproprieze pe ducele de Infantado de un teren căruia în mod evident nu-i ducea lipsa, indiferent dacă vorbim de guvernul fascist al generalului Franco sau cel aşa-zis democratic instaurat de marioneta sa, regele Juan Carlos – un argument în plus, aş zice eu, pentru eliminarea definitivă a oricărei forme de conducere centralizată din societatea umană.

În orice caz, exemplul oferit cred că este mai mult decât concludent şi demonstrează că ideile lui Jacque Fresco, de exemplu, ar putea fi puse în practică imediat, singurele piedici fiind, de fapt, nu legislaţia totalitară şi opoziţia guvernelor formate din paiaţele ocultei mondiale, ci numai indolenţa, slugărnicia şi conformismul nostru penibil, fiindcă este clar că suntem incapabili să păşim pe urmele unor simpli ţărani spanioli care şi-au schimbat radical vieţile, ieşind de sub tutela oligarhiei monetar-politice planetare.

„Derivat din cuvântul grecesc ‚anarchos’ – fără autoritate – anarhismul neagă legea şi consideră proprietatea ca fiind o tiranie. Anarhiştii cred că corupţia umană se manifestă atunci când sunt impuse diferenţe forţate între oameni, prin menţinerea proprietăţii şi a autorităţii. Anarhiştii nu neagă şi nu se opun guvernării atât timp cât aceasta există fără coerciţie sau ameninţarea cu violenţa. Ei neagă şi se opun autorităţii statului centralizat şi propun o guvernare prin colaborare, deliberare, consens şi coordonare comună. Dreptatea nu poate răsări decât din sentimentul existenţei unui scop comun şi prin practicarea ajutorului reciproc, nu prin monopolul şi violenţa pe care statul le impune. În timp ce anarhismul este asociat, de regulă, cu violenţa sângeroasă şi furia, anarhiştii cred profund într-o ideologie a iubirii.”

Siva Vaidhyanathan,
The Anarchist in the Library:
How the Clash Between Freedom and Control



34 de comentarii:

  1. :)) ... hai sa fac eu primul comentariu, din cele putine la care probabil te astepti si de data asta ... nici nu ti-am terminat de citit intregul articol, deci e doar o reactie spontana - la "voi toti care va plangeti nu sunteti decat niste demagogi..." esti foarte tare Matt !!! :) :) :) ... curajul de a spune adevarurilor proprii pe nume , il salut!
    Bravo tie, mergi tot inainte! :)
    Analisza.

    ps. si sa stii ca fac parte dintre cei 8 :D, dar da, nu am gasit nimic de comentat, era prea nou subiectul pt mine. am luat pur si simplu la cunostinta si azi cand am vazut noul articol m-am bucurat ca o sa mai primesc amanunte... atat. asta este, ti-ai asumat rolul de formator de opinie si sunt convinsa ca nu este deloc usor sa vezi inertia celor pt care depui tot efortul. dar iti multumesc ca o faci in continuare !... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cândva citatul din antetul acestui blog îi aparţinea lui George Orwell, care afirma că libertatea este dreptul de a le spune oamenilor adevărul în faţă. Asta şi fac, deoarece consider că mi-am câştigat acest drept şi nu am nici cea mai mică ezitare când vine vorba de "şifonat" sensibilitatea unora la critici. Am acces la multe statistici ale acestui site care îmi arată clar că, atât timp cât nu postez imagini cu dame goale, interesul aşa-zişilor treziţi ai lumii scade exponenţial, în primele ore de la publicare. Aş înţelege reticenţa unora faţă de cuvântul scris - e greu să lecturezi şi altceva în afară de etichetele sticlelor de bere - dar sutele de filme traduse de mine pe acest site au un număr ridicol de mic de vizionări comparat cu cele opt sute de mii de accesări ale site-lui afişat de contorul de pe coloana din stânga. Deci, da, nu mă aştept la nici o minune din partea bântuitorilor plictisiţi.

      Ștergere
  2. Absolut de acord cu tot. Conceptul de anarhie a fost distrus cu premeditare si din pacate "turma" se misca inca din inertie, in mod automat spre directia impusa de cel care o conduce, supravegheaza, controleaza iar frica de eventualele consecinte ale "iesirii din turma" inca paralizeaza pe cei mai multi. Nu sunt importanti cei cativa care behaie fara a gandi, importanti sunt cei tacuti, cei mai multi, pentru ca ei vor face la un moment dat schimbarea de directie, toti la unison. Asa ca, e bine sa continui cu ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întreg limbajul uman a fost pervertit şi răstălmăcit cu premeditare şi, în multe dintre postările acestui site, am atras atenţia asupra acestui aspect. Nu numai eu, ci şi alţii mult mai inteligenţi şi mai cunoscuţi decât mine, cum ar fi JK. Iar teama - mai bine zis laşitatea oamenilor - nu este un concept nou pentru mine. Cândva am înfiinţat şi condus un sindicat aproape judeţean pe care îl reprezentam singur la toate grevele organizate în faţa guvernului, fiindcă turma se pricepe de minune să-şi păzească propriul fund, aşteptând permanent să apară un idiot - unii îl numesc formator de opinie, mai nou - care să-şi rişte singur pielea în folosul altora. Nimic nou pe Pământ, nu-i aşa ? Fireşte că voi continua. Am avut gura mare toată viaţa; mi-e prea greu să mă mai schimb la vârsta mea venerabilă.

      Ștergere
    2. Pe mine mă sperie criza valorilor umane și faptul ca oamenii nu mai au curajul sa isi spună adevărul. Cred că adevărul ne face liberi și încă mai pot sa cred în sufletul nevinovat al copiilor. Mă bucur ca te- am descoperit chiar dacă e de puțin timp și iți citesc toate postarile.

      Ștergere
    3. De foarte multă vreme adevărul a devenit "inoportun", fiindcă trăim într-o lume a minciunii generalizate, aşa cum spunea tot Orwell. Din păcate sistemul nostru "educaţional" este capabil să sufoce rapid ingenuitatea copiilor. Nu ştiu când şi dacă se va mai produce vreodată acea eliberare. Nu la nivelul conştiinţei actuale.

      Ștergere
  3. Matt,eu ti-am prezis intr-un comment ca nu te vei opri;ca evenimentele ce se deruleaza pur si simplu nu te vor lasa sa te opresti;si anarhia este ea insasi forta care te [ne] motiveaza;si gandirea critica pe care o au cei ce cauta prin blogul tau este tot o forma de anarhie;si raspandirea articolelor tale si a filmelor traduse de tine sunt tot forme de anarhie [asta apropo de dezamagirea ta cu privire la nr. mic de vizualizari];articolele tale sunt preluate si redistribuite din plin,stiu sigur asta, asa ca efectul de ''snowball'' este impresionant.Prabusirea sistemului actual va veni chiar din interconectarea care ar fi trebuit sa favorizeze globalizarea si supracontrolul.O sa vezi! [inca o predictie :) ] S-auzim de bine,spor la ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt ceva mai pesimist în privinţa masei critice care pare să fi încremenit la o valoare redusă, cel puţin din 2012 încoace, când, practic, nu s-a mai produs nici un eveniment benefic important. Nu sunt dezamăgit, ci doar realist. Sunt conştient de multă vreme de dezinteresul plimbăreţilor online, chiar dacă nu l-am exprimat în cuvinte ca acum. Mulţumesc pentru gândurile bune.

      Ștergere
  4. ma bucur ca exista astfel de locuri-multumim pentru post

    RăspundețiȘtergere
  5. Daaa, toate acestea sunt reale, se pot răspândi foarte repede pe întreaga planetă. Totul depinde de fiecare dintre noi individual şi de toţi ca UNITATE. Dacă oamenii buni ai Pământului ar fi uniţi şi ar dori să coopereze unii cu alţii pentru un viitor comun mai bun, dacă am arunca la gunoi frica, prejudecata, dezinteresul, toate mizeriile ce ne murdăresc inimile şi sufletele, dacă am înceta să ne mai comportăm precum oile şi am deveni cu adevărat .....fiinţe umane şi nu doar nişte amărâte de animale cu 2 picioare cum sunt acum majoritatea.......uffff, leeeentă este TREZIREA omului dar totuşi are loc, înceeet, înceeet dar SIGUR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram ca va fi mai rapida decat incercarea elitelor de a ne distruge. Eu unul nu sunt prea optimist in privinta asta.

      Ștergere
  6. Iti scriu aceste randuri chiar inainte de a vedea filmul! Asta pentru ca articolul ce il insoteste are, pentru mine, cel putin aceeasi valoare. Da, sunt unul din "sicofanti" - statistica site-ului tau nu minte!
    Insa ma deosebesc putin de ceilalti, cel putin prin faptul ca am avut cu tine o (scurta, dar densa) corespondenta privata: anume solicitarea de traducere a unui patent de inventie al genialului Nicola Tesla. Daca revezi e-mail-urile primite, vei observa ca dorinta mea de schimbare a lumii in care traim, poate fi catalogata drept o forma de "anarhism", iar in plus, am sugerat si ideea unui "update" al ideilor lui Jacque Fresco.
    Si DA, cum spunea un comentator, mai sus, mi-e teama! Chiar cele exprimate in acel e-mail catre tine, ar putea sa ma aduca in atentia organelor care combat anarhismul. Odata cu acest prim comentariu pe blogul tau fac un pas in fata, in speranta ca nu voi mai fi singur, asa cum si tu iti doresti sa vezi ca tot mai multi oameni liberi, descopera peretii custii sistemului, pe masura ce iti apreciaza munca.
    Dupa cum stii deja, sunt adeptul trecerii la actiune, adica al ducerii acestor dezbateri - care trebuie sa continue - la un nivel superior, care sa implice si actiunea, nu numai contemplarea sau revelatia starii de fapt!
    O observatie, in atentia tuturor: in dex online, doar editia din 1939 da etimologia cuvantului, in vreme ce toate celalte editii - sub comunism sau capitalism, laolalta - nu fac asta.
    Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă interesează aprecierea muncii mele, ci schimbarea atitudinii umane, către neacceptarea sistemelor de guvernare actuale, a căror nocivitate a fost dovedită vreme de mii de ani. Mă interesează ieşirea din această pasivitate inconştientă din prezent, când marea majoritate a oamenilor sunt interesaţi numai de ziua de mâine şi de propria piele. Mai pe scurt spus, o evoluţie în conştiinţa indivizilor către abnegaţie şi compasiune şi nu egoism şi competiţie. Chiar dacă se va produce vreodată, însă, eu sunt sigur că n-o voi mai apuca.

      Ștergere
  7. Felicitari pentru site si blog. Raman sceptic in privinta "trezirii maselor". Istoria umana este o istorie a defilarii prostiei pure, dar cu surle si trambite. Masele acum, ca si in toata istoria rumega seminte si se uita retard la steaua-dinamo, niste imbecili - medical vorbind - ca hagi si halep fiind vazuti ca valori. Si nici nu poti lamuri o idioata din africa sau india ca sexul n-are nici o treaba cu "iubirea" si ca ar fi SANATOS SPIRITUAL sa nu mai puieze ca shobolancele.Elitele la rândul lor vibreaza de ura si dispret. Din aceasta inclestare fiecare se va salva singur sau in grupuri foarte restranse. Explozia si ritmul acestei apocalipse va veni din partea elitelor - indiferent ce mizerii (demoni, extraterestrii, zei sau alte infectii de care NU avem nevoie) stau in spatele lor. N-am cercetat daca pe site-ul dvs exista si referiri la Proiectul Terra al lui Toni Moldovan - o mare carte. Inca odata felicitari si sunteti in putinele Favorites din pagina de Google. Cu stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am exprimat eu însumi scepticismul, într-un comentariu anterior. Nu am făcut referiri concrete la teoria doctorului Toni Victor Moldovan, fiindcă ipotezele sale nu s-au încadrat în contextul documentarelor traduse pe acest blog. În mare parte, însă, m-am declarat de acord cu experimentele genetice extraterestre pe Terra, fiindcă ar trebui să fie evident pentru oricine că diversitatea rasială umană nu poate fi explicată, ridicol, aşa cum o fac "savanţii" sistemului, prin evoluţia la latitudini planetare diferite. În privinţa acelei cărţi îndoliate, biblia, m-am exprimat de prea multe ori, în timp, şi nu are sens să reiau argumentaţia într-un simplu comentariu. Aici sunt, însă, în dezacord total cu d-l Moldovan, fiindcă cele două cărţi, VT şi NT, nu au ce căuta împreună şi se referă, de fapt, la entităţi total diferite, Yahwe neavând nimic de-a face cu Dumnezeul lui Iisus. Mulţumesc pentru aprecieri !

      Ștergere
  8. Va salut din nou,
    Am comentat mai devreme ca anonim alegând calea cea mai facila. VT si NT se refear intr-adevar la lucruri diferite dar in esenta la cineva "exterior" noua. NU avem nevoie de nici unul dintre ei. Despre ambele e suficienta "rugaciunea" lui Cioran...as putea-o da aici cu permisiunea dvs.
    Chiar daca off topic va pun 2 link-uri care sper sa devina teme de dezbatere:
    https://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2014/10/22/corrado-malanga-alien-cicatrix-integral/
    Corrado Malanga e deja un nume. E timpul sa gândim si nu sa admiram tute ca madonna sau regina angliei. Doua nulitati. Si o anexa pt amuzament:
    http://www.ateu.ro/page/24/
    al doilea subiect:
    http://www.scritub.com/literatura-romana/carti/VICTOR-SUVOROVSpargatorul-de-g143231214.php
    ca sa intelegem dedesubturile istoriei...am citit 11 din cartile lui si cred ca poate fi subiect de dezbatere
    Cu stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi trebuit sa citiţi Cuprinsul înainte de a comenta. Una dintre primele postări pe acest site este http://antiiluzii.blogspot.com/2010/10/victor-suvorov-minciuna.html. Iar lui Malanga i-au dedicat suficiente postări colegii mei de la Ieşirea din MATRIX.

      Ștergere
  9. La noi pe blog , articolele despre anarhism au avut ceva vizionari si reactii.
    "Anarkos" are 625 de vizionari pe dailymotion (850 vizite pe blog articolul), "Statul este anacronic" are 650 pe dm si 1010 pe blog. Cel cu revolutia spaniola, 213 pe dm si 830 pe blog ... ca si impact si interes putem baga acest subiect in categoria medie spre mica, cel putin la noi pe blog. Oricum de vreo 3 ani, cel putin, interesul oamenilor pentru subiectele de genul celor dezbatute de noi pe blog a scazut cel putin la jumatate ... Piata e supra saturata de informatii, oamenii nu prea mai stiu cum sa discearna, nici nu pun in practica ceea ce afla si aici exista un decalaj major. Cand ai prea multa informatie si nu prea pui in practica nimic, apare saturatia. Totusi, uite ca tu ai reactii la acest articol. Dracul nu e chiar asa de negru ...nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traficul vostru este de 7-8 ori mai mare decât al acestui site şi audienţa este pe măsură. Nu ştiu cât de negru este dracul, dar, momentan, voi reduce ritmul la o singură postare pe lună. Dacă (dez)interesul va rămâne constant, voi înceta activitatea. Site-ul va rămâne în forma actuală, pentru curioşi şi blazaţi. Ca şi până acum. Consider că mi-am terminat misiunea.

      Ștergere
    2. Esti om si tu...nu te lasa prada depresiei si orgoliului!...Te superi ca ciobanul pe sat si ne lasi balta.Chiar daca suntem relativ putini care te citim regulat si te apreciem(la superlativ,intemeiat) treptat se vor adauga si altii.Doar nu te adresezi maselor,semidoctilor,prostimii!...Doar cand vei muri iti vei fi incheiat misiunea.Dupa care vei primi altele,mult mai grele ca orice sinucigas,tradator(daca ne parasesti acum).Francezul zice parca:"Partir c'est mourir un peu".

      Ștergere
    3. Nu aţi înţeles nimic. N-are nici o legătură cu depresia sau orgoliul. Pur şi simplu nu sunt dispus să muncesc şi să-mi sacrific timpul degeaba, numai pentru o mână de oameni. Am spus ce era de spus.

      Ștergere
    4. Tot ce a avut insemnatate in istorie nu a plecat de la cei multi ci de la cativa oameni, de cele mai multe ori izolati unul de altul sau inadaptati societatii in care traiau. Tehnologia de care dispunem astazi, cunoasterea stiintifica la care am ajuns nu se datoreaza maselor ci doar catorva oameni care au avut curajul si puterea de a incerca si altceva. Si simt ca scopul acestui blog este tocmai acel "altceva". Eu unul iti sunt profund recunoscator pentru ceea ce incerci sa faci si recunosc, sunt ceea ce sunt astazi si ceea ce voi fi maine datorita tie si altora ca tine. Si daca ai reusit sa schimbi fie si numai un singur om, sa stii ca tot nu este in zadar. Ca mine sunt multi, poate unora dintre ei le este rusine sa recunoasca ca sunt alti oameni tocmai datorita unor oameni ca tine. Daca esti omul care eu cred ca esti, vei continua cu acest blog chiar daca vei avea un singur vizitator pe luna. Fiindca Adevarul trebuie spus.

      Ștergere
  10. Pentru a intelege cu adevarat subiectele abordate pe acest blog este nevoie de un nivel destul de inalt de educatie, instruire si deschidere mentala ... Din pacate doar foarte putini oameni rezoneaza cu frecventa atat de inalta a subiectelor abordate aici si a modului extrem de documentat, serios si meticulos cu care abordati toate subiectele. Este un efort destul de mare chiar si pentru cei mai obisnuiti sa gandeasca sa reuseasca sa integreze intr-un tot unitar diversele subiecte abordate aici. Personal cred ca este necesara rabdarea ...V-ati nascut un pic mai devreme, avansul dvs. de intelegere fata de societatea de rand este imens si cred ca incet incet, oamenii vor ajunge si la blogul dvs. si treptat, cu pasi marunti, de la o generatie la alta, lucrurile se vor schimba ... Sunteti un vizionar, un varf de lance si ca majoritatea celor ca dvs. ati suferit din cauza obtuzitatii si limitarii celor din jur ... asa a fost mereu ..cei cu viziuni diferite au fost izolati, ostracizati, considerati un pericol, insa acestia au fost si cei care au reusit pana la urma sa schimbe paradigmele, daca si-au mentinut visul viu, pasiunea si drumul, in ciuda obstacolelor ridicate de cei din jur ...Deci e nevoie de rabdare, toleranta si putere pentru a continua acest drum minunat pe care il parcurgeti. Nu va pierdeti speranta .... Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu ce sunt, de fapt, dar ştiu sigur că nu mă încadrez în această societate plină de conformişti şi sclavi ai sistemului. Poate că am prezentat informaţia pe site într-o formă prea sofisticată şi, ca atare, greu accesibilă. Asta nu scuză, însă, refuzul de a gândi manifestat de marea majoritate a oamenilor. Actualmente, situaţia dezastruoasă a întregii lumi este mult prea evidentă ca să ne mai putem permite luxul apatiei. Dacă ne pasă cât de cât de soarta copiilor noştri, desigur. În concluzie, aşa cum am afirmat în comentariul anterior, activitatea pe acest site se îndreaptă rapid către oprirea definitivă. Am oferit suficiente informaţii utile, în cele câteva sute de pagini scrise şi filme traduse. Vă mulţumesc pentru aprecieri !

      Ștergere
  11. Au renuntat prea multi ca sa-ti permiti sa renunti! Nu te descuraja. Unii chiar te intelegem chiar cand esti gata sa abandonezi. Si eu am sentimentul asta uneori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nici abandon, nici descurajare, este vorba de muncă desfăşurată în van. Citiţi răspunsurile date mai sus.

      Ștergere
  12. FYM, pentru cine are ochi sa vada, este din ce in ce mai alb.. in general, nu doar in ce priveste pe cel cu cornitze. Publicul trezit initial de materialele ce tratau latura mai "neagra" a existentei a migrat usor-usor spre invataturile lui Krishnamurti, Tolle, Mooji, Hawkins, Rune Heivang si altii de genul. O parte din ei nu s-au multumit doar sa le studieze la nivel mental, ci au si pus in aplicare invataturile, iesind astfel din cercul vicios al auto-compatimirii si jocului de-a drobul cu sare. Iar asta nu face decat sa creasca per total nivelul energiei/frecventei/puterii pozitive din aces minunat joc numit viata... ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru timpul si energia investita in acest proiect.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am ajuns pe site-ul dvs. de pe un link postat pe alt site.
    Am ramas placut suprins de continutul site-ului.
    Din pacate desi sunt incluse linkuri catre alte pagini acestea nu pot fi copiate!

    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ai facut un lucru exceptional cu acest blog in decursul anilor, dar vad ca esti pe cale sa renunti la lupta. Da, dincolo de ceea ce "vedem" in manifestare, exista o permanenta lupta Lumina vs intuneric. Daca nu se reuseste influentarea ta in mod direct, se incearca prin intermediul celor mai slabi din jurul tau (inclusiv vizitatorii blogului). Nu te lasa prins in capcana de a judeca atitudinea lor, nu faci decat sa-ti scazi vibratiile proprii si pe cele ale blogului (unde iti postezi comentariile). De asemenea atitudinea ta pesimista referitor la "trezirea spirituala" nu face decat sa intarzie aceasta trezire. deci daca promovezi trezirea, nu trebuie sa crezi cu tarie ca ea se va infaptui ? Intr-un comentariu spui ca nu te intereseaza aprecierea muncii tale...sa stii ca aceasta apreciere conduce la cresterea vibratiei/luminii acestui site. Si cred ca stii ca din toate sufletele incarnate in aceste timpuri (peste 7 miliarde) putini se vor trezi (vor atinge pragul de salt ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În privința așa-zisei „gândiri pozitive” împărtășesc opinia lui Osho - nu este decât o capcană, care te face să trăiești într-o lume iluzorie, negând realitatea. Comentariile mele nu au fost pesimiste, ci realiste, bazate pe statisticile acestui site și continui să cred, pe baza experienței mele de viață, că nu voi fi contemporan cu „schimbarea”. Deci, dacă aceasta se va mai produce sau nu, mă lasă rece. Tot ceea ce am făcut a fost din simțul datoriei, să zicem, fiindcă am crezut că este necesar să comunic și altora ceea ce am ajuns să știu. Cum au recepționat aceste informații și ce au de gând să facă pe viitor nu mă mai privește. Și, fiindcă nu-mi place să mă repet, consider că sarcina mea s-a încheiat și nimeni nu mă poate face să mă răzgândesc.

      Ștergere
  16. Minunat. .....Îți mulțumesc Om frumos.Traducerile tale,implicarea ta nu au fost (este)în zadar. Pe mine mă. au ajutat. Dăruirea e prezenta și asta contează! Sarcina ta s.a încheiat ptr ca ai terminat;).Uite Îți ofer bucuria vie a unui singur plimbaretz care a reușit sa înțeleagă si te recomanda cu toată INIMA! Mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu îți mulțumesc pentru aprecieri și recomandări !

      Ștergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !