31 mar. 2014

Krishnamurti: Discursul public de la Saanen (1980)
- Partea a IV-a


„Este surprinzător de frumos şi interesant modul cum gândirea este absentă atunci când ai o intuiţie. Gândirea nu poate avea o intuiţie. Numai atunci când mintea nu mai funcţionează mecanic, în cadrul structurii gândirii, poţi avea o intuiţie. Odată ce ai avut o intuiţie, gândirea poate trage concluzii din acea intuiţie. Şi, apoi, gândirea acţionează, iar gândirea este mecanică. Deci trebuie să aflu dacă este posibil să am o intuiţie, despre mine însumi, adică despre lume, fără a trage vreo concluzie din ea. Dacă trag o concluzie, acţionez în baza unei idei, a unei imagini, a unui simbol, care sunt structuri ale gândirii şi, ca atare, mă împiedic, eu însumi, constant, să am vreo intuiţie, să înţeleg lucrurile exact aşa cum sunt.”

J. Krishnamurti (1895-1986),
On Mind and Thought, p. 34

Krishnamurti: A patra parte a discursului public de la Saanen, Elveţia (1980) !

10 comentarii:

  1. Mii de multumiri, pentru munca dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  2. Traducerea celei de-a V-a parti e cadoul de Paste nu-i asa? Multumesc foarte mult. Paste Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca va face fericita ideea, atunci asa este :). Eu personal nu sarbatoresc nimic la ordinul bisericii sau al statului.

      Ștergere
  3. Bine ai revenit, a cam trecut 1 an,sper ca nu a fost prea incercat acest interval pentru tine. Nimeni nu primeste nimic pe gratis cel mult gratuit si faptul ca apucam sa citim ceva dovedeste ca ne intereseaza si e totodata o forma de a stabili o comunitate.Cam ca in CITADELA, poti fi arhitectul unei cetati pentru ca daca ai dori intimitate ai limita accesul public la postarile tale, sa ti le aranjezi intr-un loc unde numai tu poti intra. Eu demult nu mai tin sa spun ceva decit oamenilor care mai reprezinta ceva pentru mine. Uite asa evaluez si eu pe cei care vor sa transmita ceva pentru o lume mai buna chiar daca noua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am revenit de mai multa vreme. Nu ma pot plange de viata mea, desi nu e tocmai roz, iar informatia de aici, asa cum am mai spus-o, este destinata numai celor care au nevoie de ea. Ceilalti o resping oricum.

      Ștergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !